Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için New York’ta bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, “Afrodit” doğal gaz yatağının lisans sahibi Chevron şirketinin üst düzey yöneticilerinden Javier La Rosa ile görüştü.

Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis’in yazılı açıklamasına dayandırılan haberlere göre görüşmede, “Afrodit” doğal gaz yatağının geliştirilmesi ve üretime geçilmesine yönelik çalışmalar ele alındı.

Hristodulidis’in görüşmede, projenin geliştirilmesinde bir sonraki aşamaya geçişin hızlandırılması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

Görüşmede tarafların, Afrodit yatağının Geliştirme ve Üretim Planı temelinde geliştirilmesine yönelik bağlılıklarını teyit ettiği kaydedildi. Teknik ve ticari çalışmalar ile nihai yatırım kararının alınması için atılacak adımların da görüşüldüğü aktarıldı.

Hristodulidis’in, nihai kararların en kısa sürede alınması ve doğal gaz üretiminin başlaması hedefiyle çalışmaların hızlandırılmasının önemine vurgu yaptığı belirtildi.

Görüşmede ayrıca Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki enerji iş birliği ve Afrodit doğal gazının Mısır’daki mevcut altyapılar üzerinden değerlendirilmesine yönelik çalışmaların ele alındığı ifade edildi.

Letimbiotis açıklamasında, söz konusu gelişmenin doğal gaz kaynaklarının ticari açıdan değerlendirilmesi açısından önem taşıdığını savunarak, bunun bölgesel enerji planlamasını ve Doğu Akdeniz’deki enerji bağlantılarını güçlendireceğini belirtti.

Açıklamada ayrıca Afrodit yatağının geliştirilmesinin Güney Kıbrıs açısından önemli bir dönüm noktası olacağı ve Doğu Akdeniz’in Avrupa’nın enerji planlaması ile enerji güvenliğindeki rolünü güçlendireceği ifade edildi.