İçişleri Bakanı Oğuz, son 23 yılda Bakanlar Kurulu kararı ile yabancılara verilen mülk satışı onaylarını açıkladı.

 TAPUYA GİDEN YOK
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz gerek muhalefet partilerinin gerekse basının haftalardır dile getirdiği yabancılara mülk satışı konusunda nihayet konuştu. Önceki gün Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan eleştirileri cevaplayan Oğuz, merakla beklenen rakamlara da değindi. Bakan Oğuz, son 5 yılda Bakanlar Kurulu kararıyla yabancıların 14 bin 607 mülk aldığını ancak, bunların sadece 5 bin 375’ine tapu işlemi yapıldığını bildirerek, “Biz son 23 yılda yaklaşık 35 bin yabancıya mülk satışı yapılması amacıyla onay verdik. Bunların da sadece 6-7 bin tapuya gitti” ifadelerini kullandı.

YASA HAZIRLIĞI
Yabancıların mal alımı ve bu konudaki faaliyetleri konusunda yasa hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Oğuz, Müteahhitler Birliği’yle bakanlık ekibinin çalışmalar yaptığını ve yasal çalışmada sona gelindiğini belirtti. Yapılan çalışmayı Savcılığa gönderecekleri bilgisini veren Oğuz, şöyle devam etti: “Bizden önceki bakanımızın da çalışmasını biz de devam ettirdik. Yabancıların mal alımı ile ilgili bir çerçeve belirledik ve bunu savcılığa soracağız.

SÖZLEŞMELİ SATIŞLAR
Tapu konusundaki anomaliye işaret eden Dursun Oğuz, sözleşmeli satışlardan söz ederek şöyle devam etti: “Sözleşmelerle ilgili bir de güvenlik sorunu var. Sözleşmeli satışlarda böyle bir güvenlik taraması yok, büyük bir sorun. Yabancı bir mülk alabiliyor yasal olarak. Fazladan aldığı mülkler ne olacak? Bunun üzerine de bir çalışma yapıyoruz. Legalleşme süreci yaşanacak. 10-20-30 mal alımı duyumları var, bu aslında ülke gerçeğidir. Bunları da kapatacak, bundan sonra da bunların olmaması için yapılması gerekenler şu an yapılıyor.”

6 AYLIK SÜRE VERECEĞİZ
Satılan malların tapuya gitmemesinin ayrı bir sorun olduğunu ifade eden Oğuz, “Hazırladığımız yasada bunlara 6 aylık bir süre verilecek ve eğer koçana gidilmezse Bakanlar Kurulu’nun satış kararları iptal edilecek” dedi. Yabancı şirketlerle ilgili de düzenlemeler yapılacağını anlatan Oğuz, “yabancıların yap sat işine girmesini yasaklayacağız. Savcılığın vereceği görüşe göre yasal düzenlemeler olacak” diye konuştu. Sektörle defalarca görüşmeler yapıldığı bilgisini veren Oğuz, emlakçılarla da görüşmeleri olduğunu ve o konuda da yasa çalıştıklarını kaydetti.