Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi dün gün boyu sürdürdüğü bütçe mesaisini gece saat 23.40’ta tamamladı. 

Bütçe görüşmesi sırasında, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ve bakanlık bürokratları da hazır bulundu. 

İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine ilk sözü alan CTP Milletvekili Fikri Toros, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) hakkında konuşarak, komisyonun, bir çare müessesesi olarak kurulduğunu belirtti. TMK’nın, AİHM tarafından da tanınan bir iç hukuk yolu olarak belirlediğini dile getiren Toros, bunun çok önemli bir imkân olduğunu kaydetti. 

CTP Milletvekili Sami Özuslu ise konuşmasında, ülkedeki toplam 242 muhtarlığın, 141’inin hizmet verecek binası olduğunu belirterek, 141 binanın, 39’unun ise elektriksiz olduğunu söyledi. Muhtarların ödeneklerinin yükseltilmesi talebini dile getiren Özuslu, muhtarların yatırım sorunlarına da değindi. 

CTP Milletvekili Devrim Barçın ise, “yabancılara yap-sat faaliyetlerinin yasaklanacağının söylendiğini ancak Resmi Gazete’de Düzova’da 50 dönüm için yabancı şirkete yap-sat kararı çıktığını” savundu. 

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars ise, devletin koruması altındaki mahkumların yemek bedellerinin kamuoyunda tartışılmasının insani ve ahlaki olmadığını söyledi. 

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise konuşmasında, daha önce yazılı yönelttiği bazı sorular yineledi. 

Kaymakamlıkların çok önemli bir pozisyonda olduğunu belirten Solyalı, “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği” diye bir dernek kurulduğunu ifade ederek, derneğin iki şubesinin 2 buçuk 3 milyona yakın bağış toplayabilecek kapasitede bir dernek olduğunu söyledi. Solyalı, bu bağışçıların sorgulanması ve kaymakamlık tarafından denetlenmesinin yasal sorumluluk olduğunu kaydetti. 

CTP Milletvekili Armağan Candan ise, yasa dışı göç konusu üzerinde durarak, savaşlar devam ettikçe göçün bitmeyeceğini belirtti. 

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe ise, “İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un göreve geldiğinden bu yana verdiği taahhütlere karşın Bakanlar Kurulu kararıyla Düzova’da yabancı bir şirkete 50 dönüm için satın alma izni verilmesinden üzüntü duyduğunu” ifade etti. 

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise, hayvansal atıkların bertarafı konusuna değinerek, iki proje hakkında bakana soru yöneltti. Şahali, dere yataklarıyla ilgili temizleme projesi ödeneği konusunda da açıklama istedi. 

CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise, nüfus konusunda Başbakanın talihsiz açıklamaları olduğunu ifade ederek, nüfus bilinmediği zaman kalkınma planından bahsedilemeyeceğini ve yapılan her işin havada kalacağını söyledi. 

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verdi. Oğuz, Göç Merkezi’yle ilgili çalışmaların son sürat devam ettiğini, personel eğitimlerinin de sürdüğünü kaydetti. 

“YAP-SAT İLE İLGİSİ YOK” 

“Düzova’da yabancı bir şirkete taşınmaz mal satın alma izni” kararı hakkındaki sorulara da yanıt veren Oğuz, kararın yasa dışı olmadığını vurguladı. Söz konusu yabancı şirketin Türkiye’deki adının Dağ Holding olduğunu belirten Bakan Oğuz, şirketin, tarım, turizm, sanayi ve yeşil enerji alanında hizmet verdiğini belirtti. Oğuz, Mesarya’ya bu alanlarda yatırım planlandığını, yap-sat ile ilgisi olmadığını kaydetti. 

Bakan Oğuz, “Birinden bir şey sakladığımız, gizlediğimiz yok. Bu ülkede hiçbir şey gizli kalmaz” diye konuştu. 

Tapu ve İskan’da bir sistem olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Oğuz, yatırıma ihtiyaç olduğunu ve bunun için çalıştıklarını kaydetti. Oğuz, “Bütün dairelerin e-devlete hazır duruma gelmesi lazım” dedi. 

Genel Kurulda talep edilen istatiki bilgileri vereceğini söyleyen Oğuz, nüfus ve toprak konusunda istenen bilgileri de hazırlayıp sunacaklarını ve şeffaf olacaklarını belirtti. Oğuz, sorunların çözümüyle ilgili çalıştıklarını vurguladı.