Gazimağusa organize hayvancılık bölgesinde bulunan iki küçükbaş işletmede, Veteriner Dairesi Laboratuvarlarında yapılan testler sonucunda Koyun-Keçi Çiçek Hastalığı tespit edildi. KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastalığın yayılmasını önlemek ve eradikasyonunu sağlamak için gerekli tedbirlerin alındığı ve çalışmalara başlandığı bildirildi.

Koyun-Keçi Çiçek Hastalığı, koyun ve keçilerde küçük çiçek lezyonlarıyla karakterize bulaşıcı bir viral hastalıktır. Derinin belirli bölgelerinde (koltuk ve kuyruk derisi, burun deliği çevresi, dudaklar, göğüs altı, kuyruk altı ve memeler) kabartı şeklinde lezyonlar görülür. Genç hayvanlarda hastalık ağır seyrederken, yetişkinlerde daha hafif belirtiler gözlemlenebilir. Hastalık burun akıntısı, solunum yolu, salya ve süt yoluyla hayvanlar arasında bulaşır. Virüs karanlık ve serin ortamlarda uzun süre canlı kalabilirken, güneş ışığına maruz kaldığında hızla etkisiz hale gelir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır.

Hastalığın insanlar için enfeksiyöz olmadığı belirtilirken, hastalığın görüldüğü sürülerdeki sağlıklı hayvanların et ve sütlerinin gıda hijyenine uygun olarak tüketilebileceği vurgulanmıştır.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komite, hastalığın yayılmasını önlemek için aşağıdaki tedbirleri ve eylem planını duyurmuştur:

- Gazimağusa ilçesi ile Tuzla ve Güvercinlik köylerinde 27.05.2023 tarihinden itibaren karantina uygulaması başlatılmıştır. Bu bölgelerdeki hayvan hareketleri ikinci bir duyuruya kadar yasaklanmıştır.
- İşletme sahiplerinin Bakanlık tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar, ilk etapta 1 hafta süreyle hayvanlarını otlamak için meraya çıkarmamaları gerekmektedir.
- Gazimağusa organize hayvancılık bölgesindeki giriş çıkış noktalarına dezenfektan havuzları kurulacak ve araçların bu ana giriş-çıkış noktalarını kullanması önem arz etmektedir.
- Çiftlik girişlerine konulan paspasların belirli aralıklarla çamaşır suyuyla ıslatılarak

 kullanılması önemlidir.
- Kırkım işleminin hastalığın yayılmasında rol oynadığından şüphelenilmektedir. Bu nedenle, karantina bölgesinde kırkım işlemlerinin hızla sonlandırılması ve diğer bölgelerde ise kırkım ekiplerinin kişisel dezenfeksiyonlarının yapılmasının ardından kırkım işleminin gerçekleştirilmesi önemlidir.
- Karantina bölgesindeki işletmelerde hayvan kesimleri, sadece perşembe günleri Gazimağusa Belediyesi mezbahasında yapılacak ve diğer bölgelerden hayvan kabul edilmeyecektir.
- Alınan önlemlere uymayan işletmelere Veteriner mevzuatı gereği cezai yaptırımlar uygulanacaktır.
- Hastalığın yayılmasını durdurmak için Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan koordinasyon doğrultusunda 20.000 doz aşının adaya getirileceği ve aşılama çalışmalarının başlatılacağı bildirilmiştir.

Bu haber özetle Gazimağusa organize hayvancılık bölgesindeki iki küçükbaş işletmede Koyun-Keçi Çiçek Hastalığı tespit edildiği ve bakanlık tarafından alınan tedbirlerin duyurulduğu şeklindedir.