Türkiye’den bir tekneyle Tatlısu’ya gelen 8’i çocuk, 3’ü kadın 36 Suriyeli’nin yasa dışı yolla Güney Kıbrıs’a geçirmeye çalışan  C.K.’nin  suç ortağı A.K. yakalandı.

İnsan kaçakçılığı yapan A.K., dün sabah, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne Ceza Davaları Yargıcı Aysu Çakan Alakan huzuruna çıkartılarak, aleyhine tahkikat maksatlı 2 gün tutukluluk emri temin edildi.

Dünkü tutukluluk duruşmasında, iddia makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Fırat Kızıltunçlar, mahkemeye meselenin olgularını ve talebi aktarması için, meseleyi soruşturan Gazimağusa Polis Müdürlüğü’nde görevli polis memuru  Ayhan Arabi’yi tanık kürsüsüne çağırdı.

Tanık polis Ayhan Arabi,  zanlının, Geçitkale’de düzenlenen operasyonda bir çekici üzerindeki Van araçta yakalanan Suriyeli 36 kişinin, KKTC’ye onaylanmamış liman olmayan bir yerden girişine yardımcı olup, Suriyelilerin Güney Kıbrıs’a geçmesi için plan ve organizasyon yaptığını söyledi. 

Ayhan Arabi, zanlının, yardımcısı C.K. ile  birlikte Suriyelileri çekici üzerindeki Van araca yerleştirip, aracıyla çekiciyi arkadan takip ettiğini ve polisleri görmesi üzerine aracıyla polisten kaçtığını dile getirdi.

Arabi, zanlıya ait cep telefonunu, düzenlenen operasyonda tutuklanan çekicinin şoförü C.K.’nin cebinde bulup emare zapt ettiğini kaydetti ve aleyhine derdest çıkarttığı zanlıyı önceki gün saat 16.00’da tespit edip tutukladığını kaydetti.

Tanık polis, gönüllü ifade verip suçlarını itiraf eden zanlının, Şubat ayı içerisinde de 29 kişiyi Güney Kıbrıs’a yasa dışı yolla geçirdiğini anlattı. Polis, tahkikatını derinleştirdiğini, incelenmesi gereken kamera kayıtlarının bulunduğunu ifade etti ve mahkemeden zanlı aleyhine devam eden tahkikatına Suriyeli zanlıların etki etme olasılığı bulunmadığını belirttikten sonra zanlıların davalarında hazır olmasını sağlamak amacıyla cezaevine gönderilmesini, zanlı C.K.’yi ise soruşturmasını salimen tamamlayabilmek için poliste tutuklu kalmasını istedi.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren yargıç, zanlının 2 gün poliste tutuklu kalmasına emir verdi. (MHA)