Kayıtlı emlakçıların yıllarca süren uğraşları ve yoğun çabalar sonrası Meclis Komitesi’nden geçen ve Meclise oy birliğiyle giden Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasa Tasarısı hala yasallaşmayı bekliyor.

Güney Kıbrıs'ta ise 2023 yılında yasa dışı emlakçılara karşı 167 ceza davası açıldı. Davalarda 15 tüzel ve 45 özel kişi yasa dışı emlak komisyonculuğu suçundan mahkum edildi.

Güney Kıbrıs Emlakçıları Kayıt Konseyi, 2023 yılında yasa dışı emlakçılarla mücadeleyi artırdığını gösteren bir bildiri yayınladı. Konsey Başkanı Marinos Kineyirou, mesleklerini dolandırıcılardan korumak ve potansiyel alıcıları korumak için kararlı olduklarını vurguladı.

Öte yandan Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Sungur, Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasa Tasarısı’nda yapılmak istenen değişikliklerin, emlakçılara, inşaatçılara, kamuya zarar verecek ve emlak almak isteyen yabancıları olumsuz etkileyecek niteliklere sahip olduğuna dikkat çekmişti.

Yetkililerin sorunları görmezden geldiğini belirten Sungur, Meclise oy birliğiyle giden Birlik yasası ve lisans yasasının geçirilmesinin ise geciktirildiğini ileri sürmüştü.

Sungur, bu gecikme nedeniyle de kaçak emlakçı sorununun arttığını, devletin büyük bir vergi kaybı yaşadığını ifade etti.