Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) tarafından  2022-2023 üretim sezonunda kayıtlı olan 245 seracıya toplam 10 milyon 676 bin TL hibe verildi.

Hibe kapsamında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş Maraş Anadolu Mahallesi Kıraathanesi’nde üreticilerle bir araya geldi.

 Büyükelçi Feyzioğlu, konuşma yaptığı sırada hibelerin üreticilerin hesaplarına yattığını açıkladı.

8-logolu-2

 Feyzioğlu: An itibarıyla 245 seracının hesaplarına 10 milyon 676 bin TL katkının yapıldı

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, konuşmasına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı.

Feyzioğlu,  Erdoğan’ın liderliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın takibi ve talimatlarıyla an itibarıyla kendisi konuşurken 245 seracının hesaplarına 10 milyon 676 bin TL katkının yapıldığını duyurdu.

Hibenin hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunan Feyzioğlu, 5-6 önce aynı yerde seracılarla buluştuklarında seracıların  “naylonlarımız yırtıldı sıkıntımız var” dediklerini hatırlatarak şöyle devam etti.

“Biz de hemen girişimde bulunduk. Bürokratik işlemler  bitinceye kadar siz naylonları temin etmiştiniz. Biz de  o naylonların karşılığı, ya da bir başka yerde kullanabilesiniz diye bir destek projesine giriştik. Şimdi de sizin talebiniz gerçekleşti”.

Hibede küçük üreticiye öncelik verdiklerini vurgulayan Feyzioğlu, “3 dönüme kadar serası olan  üreticimiz 15 bin TL destek aldı. 3 dönüm 10 dönüm arası biraz azaldı, biraz daha büyük  üretici sınıfına giriyor 6 bin 500 TL. Ama 3 dönümüne kadarını  aldı üstü azalarak gitti. Bu şekilde  azalan oranda küçük üreticinin daha fazla almasını sağlayacak şekilde  destek verdik. Hayırlı olsun” dedi.

Büyükelçi Feyzioğlu en yüksek makamın “halk” olduğunu vurgulayarak,  “Halka inilmez, halka çıkılır, halkla  birlikte olunur. Bizler halkın  içinden gelen  insanlarız. Bizler  halkın derdiyle hemhal  olan insanlarız. Benim de görevim sizlerin ihtiyaçlarını, taleplerini, Türkiye ve KKTC arasındaki Ekonomik İşbirliği ve  Kalkınma  Anlaşması çerçevesinde Cumhurbaşkanımıza ve Cumhurbaşkanı Yardımcımıza arz etmek ve o çerçevede çözümler geliştirmek.  Onların talimatlarıyla da bugün böyle bir iş yaptık. Bundan sonra da, bugüne kadar olduğu üzere hep yanınızdayız, artan oranda yanınızdayız. Sizin yüzünüzdeki şu   güzel gülücük, kalbinizden yüzüne yansıyan tebessüm hepsine değer” dedi.

8-logolu

Çavuş: 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, 2019’da pandemiyle birlikte başlayan süreçte  gıdanın tüm dünya için çok daha bir önem arz ettiğini belirterek, gıdaya ulaşımın ve güvenli gıdanın  insan için çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

Bakan Çavuş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun  üretime ve üreticiye bakış  açısı ve katkısıyla  2022-2023 üretim  sezonunda kayıtlı sera üreticilerine, örtü altı üretm  245 üreticiye  Büyükelçilik ve KEİ Katkılarıyla 10 milyon 676 bin  TL hibe yapıldığını söyledi.

Bakan Çavuş “Bu  hibeler bu topraklarda daha verimli, daha nitelikli, daha kaliteli üretim yapmak amacıyla yapılmıştır.” dedi.

Çavuş, üretimde her geçen gün artan maliyetlere dikkat çekerek, artan maliyetlere karşı yeni nesil tarım politikalarıyla  destek olarak  üretimi artırma çabasında olduklarını, hibenin de bu anlamda yapıldığını ifade etti.

Çavuş, hibe nedeniyle Büyükelçi Metin Feyzioğlu ve KEİ Ofisi’ne teşekkür etti.

8-logolu-3

-Bayır

Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır da,  üreticiler olarak artan maliyetlerle ilgili başka taleplerinin de olacağını belirterek, hava şartları ve  iklim değişikliklerinin üreticileri zor durumda bıraktığını, üretimden gelen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’nın üreticinin sıkıntılarını  çok iyi bildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından üreticiler, Büyükelçi Metin Feyzioğlu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’a plaket takdim etti.