Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Çetin Serez, yazılı bir açıklama yaparak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rumlar tarafından ortadan kaldırıldığını ve bunun Türk ordusu ve Mücahit Türk halkı tarafından durdurulduğunu vurguladı. Açıklamasında ayrıca şunları ifade etti:

"Kurduğunuz Elen cumhuriyeti, beş günlük bir varlık sürecinin ardından sona erdi. Ancak 20 Temmuz 1974 sabahı 'bekledin ve gelmedi' dediğiniz Türk ordusu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantörü olarak Garanti Antlaşması'ndan doğan meşru haklarını kullanarak bu Elen cumhuriyetini başınıza yıkmıştır. Sizler ne çabuk unuttunuz ve kaçacak delik aradınız."

Serez, Türk ordusu ve Mücahit Türk halkının Kıbrıs Türklerini yok etme ve imha planlarından kurtardığını belirterek şunları ekledi:

"Bilmelisiniz ki, Kıbrıs Türk halkı Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'nde yaşayan Rum halkıyla eşit statüye sahiptir. 1960 Antlaşmaları'ndan doğan haklarımızın tanınmadığı sürece resmi temas yapmayacağımız konusunda kararlıyız ve bu kararlılığımız birçok kez teyit edilmiştir. Girne Kalesi'ne Yunan bayrağını çekerek avunmaya devam edebilirsiniz, Bay Zarvakis. Ancak ne Girne Kalesi'ne ne de KKTC sınırları içindeki herhangi bir yere bayrağımızı indirmeye gücünüz yetmez. Artık çok geç, geçmişte kaldı."