Tatlısu Belediyesi tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Tatlısu Harnup ve Halk Dansları Festivali, dün akşam gerçekleşen muhteşem açılış töreni ile başladı.



Kortej yürüyüşü ile başlayan festivalin açılışına, Başbakan Ersin Tatar, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Eski Maliye Bakanı Serdar Denktaş Belediye Başkanları ve Türkiye’den festivale katılan kardeş belediye başkanları da hazır bulundu.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festival açılışında ilk olarak Türkiye, Meksika, Makedonya, Hırvatistan, Slovakya ve KKTC’den ekiplerin dans gösterileri gerçekleşti.



Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan açılışta yaptığı konuşmada, festivalin ana temasının harnup olduğunu anımsatarak, harnubun insan sağlığı açısından faydalarını anlattı ve halkın bu festival sayesinde harnup konusunda daha çok bilgilendiğini söyledi. Konuşmasında harnup üreticisinin sorunlarına da değinen Orçan, üreticinin en büyük sorununun, harnup konusunda üreticinin yeteri kadar rekabet ortamının yaratılmaması olduğunu anımsattı ve bu ortamın yaratılması arzusunda olduklarını vurguladı.



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da, bakanlık olarak harnup ile ilgili neler yapılabileceği hususunda çalışmalar yapmakta olduklarını belirterek,bu çalışmalar neticesinde 2.20 TL den fiyat belirlenen harnup fiyatının 2.60’a çıkarıldığını, bu yöndeki çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti. Oğuz harnup fiyatını üreticinin belirlemesi arzusu içinde olduklarını belirttiği konuşmasında ayrıca bu yıl ülkede 70 bine yakın harnup ağacı dikeceklerini de sözlerine ekledi.



Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, harnubun ülke açısından büyük önem taşıdığını belirterek, bunun geliştirilmesinin önemine işaret etti ve Tatlısu’nun bu gelişime ayak uyduran bir bölge olduğunu ifade etti.

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de açılışa katılarak yaptığı konuşmada, ülkede harnup sanayinin kurulması gerektiğini söyleyerek,harnubun ne kadar kıymetli bir ürün olduğunu anlattı. Töre Tatlısu halkının harnuba sahip çıkmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, KKTC halkı da, devleti de harnubu her geçen gün daha ileriye götüreceğine olan inancını ifade etti.



Açılışta son konuşmayı Başbakan Ersin Tatar yaptı. Harnubun çok önemli bir ürün olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, bunun ekonomik getirisi için hükümetin de katkı koyduğunu anımsattı ve bundan sonra da üreticinin yanında olacaklarını,ürün ekiminin artırılmasını sağlayacaklarını dile getirdi. Başbakan Ersin Tatar, Tatlısu Harnup Festivali’nin ülke adına çok önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, ülkenin gelişip kalkınması için bu tür gayretlerin süreceğini ifade etti.



Konuşmaların ardından Tatlısu Harnup Festivalinin açılışı gerçekleştirildi. ve yöre halkı tarafından yapılan yiyecekler davetlilere ikram edildi.



Gece Uluslararası Halk Dansları Şöleni, Kukla Karnavalı, Bir Sihirim var ve Yetenek Sizsiniz Finalistleri Fire Storm Ateş şovun müthiş gösterileri ile 14. Uluslararası Tatlısu Harnup ve Halk Dansları Festivalinin ilk gecesi sona erdi.



Festivalin ikinci gecesi bu akşam (6 Eylül Cuma) ise jimnastik gösterileri, kukla karnavalı, çocuklar güzeldir geçidi yarışma heyecanı ve yerli gruplarmızdan grup Gancelli konseri ile festival devam edecek. (MHA)