Hellimle ilgili Yeşil Hat Tüzüğü’nde yapılan değişiklik kararı, dün gerçekleşen Avrupa Komisyonu Tarımsal Ürünlerin Kalite Kontrol Komitesi toplantısında onaylandı ancak aynı toplantıda onaylanması beklenen hellimin coğrafi tescilinin kararı Pazartesine kaldı.

üst düzey diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, dün gerçekleşen komite toplantısında, hellimin coğrafi tesciline ilişkin oylamanın da yapılması bekleniyordu ancak toplantının uzun sürmesi sonucu, coğrafi tescile ilişkin oylama yapılamadı.

 Pazartesi gün yapılacak komite toplantısının saat 17.00 gibi sona ermesinin beklendiğini söylerken, kararın oy birliği ile alınmasının beklendiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafından gelen ve geçiş süresinin uzatılmasını ön gören isteklerle ilgili de konuşan kaynak, "Bu konuda geçiş süreci aslında 2014 yılında başladı. Yani bu sürecin bitiş tarihi 2024 olarak kaydedilmişti. Ancak özellikle Rum Hükümetinin konuyla ilgili koyduğu engeller yüzünden bu süreç verimli olmadı. Şimdi bu sürecin uzatılması konuşuluyor ancak bu konuda olgunlaşan herhangi bir durum yok" dedi.

Öte yandan konuyla ilgili Rum Basınına konuşan Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanı Kostas Kadis de oylamanın Pazartesi günü yapılacağını duyurdu. Kadis, söz konusu kararı bir kez daha 'tarihi' olarak nitelerken, Rum üreticilerin karar aleyhine 5 Mart günü büyük bir protesto yapacağı bildirildi.

Komitenin Pazartesi günü alacağı kararın ardından, alınan karart Nisan ayının ortasında yapılacak Avrupa Komisyonu toplantısına gönderilecek ve komisyonda onaylandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek ancak 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Böylece, adanın hem kuzeyinde hem de güneyinde, Avrupa standartlarında üretilecek hellim, Avrupa Birliği pazarına girebilecek.

k:kp