Gazimağusa’dan gelen 4 vakadan şüphe üzerine alınan kan testlerinin Türkiye’ye gönderilmesinin ardından sonuçlar “pozitif” çıkınca, Bakanlık alarma geçti. Sağlık Bakanlığı KKTC’de ilk kez “Batı Nil Virüsü” vakasının tespit edildiğini duyurdu.

KKTC’de ilk kez “Batı Nil Virüsü” görüldü!

Konuyla ilgili Haberci’ye konuşan Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, şüphe üzerine hastaneye yatırılan 4 vakadan bir tanesinin taburcu olduğunu bildirdi. 2 kişinin yoğun bakımda bir kişinin de nöroloji servisinde olduğunu belirten Gürkut, Batı Nil Virüsü hastalığının sivrisineklerin sokması ile insanlara bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi. Sivrisineklerin, enfekte olan bir canlıyı soktuğunu belirten Gürkut, daha sonra sineğin taşıyıcı olarak o virüsü taşıyıp insana bulaştırmasıyla oluşan ciddi beyin ve nörolojik tutulum yapan bir hastalık olduğunu vurguladı.

“3 KİŞİ HALA HASTANEDE”

Gürkut, şöyle devam etti:

“Vakaların bir tanesi akşam saatlerinde taburcu olurken, ikisi yoğun bakımda diğeri de nöroloji servisinde yatıyor. Durum bu hastalığı düşündürdüğü için, bu tanıyı doğrulamanın tek yolu var, o da kanda bu virüsün saptanmasıdır ve onun belirtisi olan antikorunun pozitif çıkmasıdır. Bu test çok sık yapılan bir şey değil ancak büyük laboratuvarlar yapabiliyor. Güvenilir olması bakımından pazartesi sabah 08.00 uçağıyla vakaların kan örnekleri Hıfzıssıhha’ya ulaştırılmıştı.”

“ÖLÜMCÜL OLABİLİR, SAKAT VE FELÇ YAPABİLİR”
Virüsün hastadan hastaya bulaşmadığını vurgulayan Gürkut, virüsün başkasına bulaşmasının sivrisineğin o virüsü alıp, başka bir kişiye taşımasıyla olduğunu söyledi. Gürkut, “Vektörlerle bulaşan bir hastalıktır. Yüzde 10 ölümcül olabiliyor, sakat ve felç bırakabiliyor çünkü beyinde iltihap yapıyor. Nörolojik tablosunun yani beyin ve sinir sistemi ile ilgili arızalara yol açabildiği için zaten 5-6 beyin tutulumu vakası görünce enfeksiyon uzmanı ve nörolog arkadaşlarımız, bizi de uyardılar. Bu önemli bir hastalıktır” dedi.

KAYNAK: Haberci