CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, pandemi dolayısıyla konulan yasaklara uymayan kişilere uygulanacak yaptırımları da içeren yasa konusunda çok zaman kaybedildiğini kaydetti.

Açılım öncesi alınması gereken önlemlerin hep arkadan geldiğini, olaylar bire bir yaşandıktan sonra karar alınmaya çalışıldığını ve bunların da geç kalınmış kararlar olduğunu ifade eden Erhürman, pandeminin bitmesinin uzun bir süre alacağını, o yüzden önlemlerin zamanında alınmasının halk sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Sadece iyi senaryoya göre önlem alınmasının yeterli olmadığını, kötü senaryolara göre de önlemlerin alınmasının gerekliliğini muhalefet olarak sürekli söylediklerini ifade eden Erhürman, sağlıkta da yeterli önlemlerin alınmadığını, burada yorgunluklar yaşandığını, bunların yaşanmaması için birçok öneride bulunduklarını ancak dikkate alınmadığını ve sağlıkta yaşanan sıkıntıların ortada olduğunu kaydetti.

Erhürman, eğitimde de aynı sorunlar ve aynı rahatlıktan dolayı sıkıntılar yaşandığını, çocukların eğitim durumunun nasıl eşitleneceğinin belli olmadığını işaret ederek, eleştirilerde bulundu.

İşsizliğin arttığını, ekonominin kötüye gittiğini kaydeden Erhürman, açılamayan ve çalışamayan sektörler bilinmesine rağmen toplumun düz duvara doğru sürüldüğünü savundu. Erhürman, bugüne kadar Pandemi Hastanesi’nin yapılmamasını da eleştirdi.

“Bu süreç en kötü nasıl yönetilirdi diye sorsalar ancak böyle olurdu” diyen Erhürman, sonucun yerel bulaşı getirdiğini, milletvekilleri, sağlıkçılar ve insanların hastalığa yakalandığını ifade ederek, bu yaşananların üzücü olduğunu söyledi.

Hükümeti “istifaya” çağırmadıklarını, destek verdiklerini, önerilerde bulunduklarını ancak hükümetin hiç bir konuda organizasyon veya projesi olmadığını ifade eden Erhürman, bunların hiçbirinin kabul edilebilir olmadığını kaydetti.

Erhürman, ülkede “kapatmaya” gerek kalmadığını çünkü zaten işletmelerin ve insanların kendilerini eve kapattığını ifade ederek, hükümetin hem sağlığa, hem ekonomiye, hem eğitime zarar verdiğini belirtti.

Hükümetin karar alamaz durumda olduğunu, paniğe kapıldığını, zamanında kararlar üretemediğini, halkın da yönetime güvenini kaybettiğini ifade eden Erhürman, meseleye uzun süre rakam üzerinden bakıldığını ancak bunun ne kadar yanlış olduğunun şimdi görülebileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasının da düşünülmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, seçim bitince sorunların ortadan kalkmayacağını, aksine büyüyeceğini belirterek, seçimler düşünülmeden bir mutabakat hükümeti kurulmasının daha doğru olacağını çünkü memleketin şu anda yönetime ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Erhürman, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere de işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının her alanda haklarını koruyup geliştirmesi için hem içte, hem dışta çalışmanın şart olduğunu kaydetti. Erhürman, hükümetin halkı bugün bu noktaya getirdiğini ve halkın bu noktadan kurtulması için hükümetin gitmesi gerektiğini söyledi.