Çin'in Nankin kentinde yaşayan Doktora öğrencisi Tayfun Koçak Corona virüsü hakkında son gelişmeleri TVM WEB'e aktardı.

Bu kadar çabuk yayılmasının nedeni Çinlilerin her yıl düzenlediği bahar tatili var yaklaşık 400 milyon çinli diğer ülkelere ve Çin'in farklı bölgelerine gidiyorlar. ilk ölüm gerçekleştikten sonra Wuhan'ı karantinaya aldılar. Wuhan'da yaklaşık 10 milyon insan yaşıyor.   Nankin kentinde insanlar sokağa çıkmaya korkuyor. bildiğim kadarı ilede 80 kişi de hastanelerde tedavi görüyor. Üniversiteler de kapalı yaklaşık 1 mart gibi açılacak. yurtta yaşıyan öğrenciler 3 günde bir market alışverişine çıkma hakkı var.

Diğer önemli detay da Türkiye Cumhuriyeti çinde yaşayan türkleri Koca Yusuf operasyonu ile kurtardı. Wuhan'da yaşayanları kurtardılar. Çinde yaşayan tahminen 6 bin türk var bunlardan çoğu işlerinden dolayı gitmediler.  Hastalığa 35 bin kişinin yakalandığını biliyoruz. Çinlilerin tatilden dönüşünde bu sayının artıp artmayacağını bilmiyorum. Son haftaya bakınca da 50-80 arasındaki kişinin vefat ettiğini görüyoruz. 

15 gündür hiç evden çıkmadım herkes çıktığında da maskeli çıkıyor güvenlikler de insanların ateşini ölçüyor. çinde internetten alışveriş yapmak çok yaygınlaştı. 2002 yılında yaşanan virüs vakasında 800 kişi ölmüş eğer o viürüsle bunu kıyaslarsak 18 yılda çin hükümetinin teknolojik anlamda gelişmiş olmasını görüyoruz. internet ve telefonla daha hızlı müdahale edilebilmesi, çinlilerin artık daha heryere çabuk ulaşmasından dolayı da virüs çabuk yayıldı.
2.5 yıldan bu yana burdayım çinliler otantik hayvanları tüketmiyorlar çinlide birsürü arkadaşım var hiç vahşi hayvan yediklerini görmedim. benim son düşüncem gidişatın azalacağı ve yeniden fabrikaların kademeli olarak açılacağı yönünde olduğunu düşünüyorum. dedi. (MHA)