Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çocuğun vatandaşlık hakkı araştırma konusu oldu.

Hollanda Maastricht Üniversitesi Araştırma görevlileri Marieke Janne Hopman ve Ambra Elisabeth Borne tarafından yapılan çalışmayı kitap haline getirerek, baskısını gerçekleştirip görüş alış verişinde oldukları ve röportaj yaptıkları kişilere kitabını hediye ettiler. Daha sonra devlet yetkililerine de bu kitabı sundular. Kitaplarına Haritadan Silinmek: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çocuğun vatandaşlık hakkı ismini verdiler.



Hollanda Maastricht Üniversitesi’nde görevli olan Marieke Janne Hopman ve Ambra Elisabeth Borne ve araştırma ekibi bir yıl boyunca KKTC’de çocuğun vatandaşlık hakkının anlamını öğrenmek için çalışmalar yaptılar. Yaptıkları çalışmanın amacı KKTC’ye göçmen olarak gelen çocukların vatandaşlık hakkına sahip olup olmadığını; öyle bir hakları varsa, hangi vatandaşlıklara sahip olabileceklerini, bu vatandaşlığın nasıl elde edildiğini, bu hakkın nasıl korunduğunu ve doğurduğu sonuçları öğrenmekle araştırmaya başladılar. Araştırma çerçevesinde soruların cevaplarını bulmak için birçok kaynaktan yararlanıldı ve KKTC’de üç ayrı dönem olarak toplam 9 hafta geçirdiklerini dile getiren Marieke Janne Hopman ve Ambra Elisabeth Borne bu zaman zarfında rapor için 185 mülakat ve incelemede bulunduklarını söylediler.

Kitabın içeriğinde, araştırmanın nasıl yürütüldüğü ve araştırma yapılırken öğrendiklerini, kısaca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına sonradan göçmen olarak gelen çocukların burada yaşamaya başladıkları zaman KKTC vatandaşlığını nasıl elde edebilecekleri konusunu araştırarak bu kitabı hayata geçirmişlerdir. Bunun yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı da nasıl alınır diye araştırmalarını sürdürmektedirler. Sordukları sorular içerisinde “KKTC’de yaşayan bir çocuğun nasıl ve ne tür bir vatandaşlık elde edebilir?”, “Vatandaşlık hakları erişim ve bu vatandaşlığın nasıl elde edebilirler?” diye sorular yöneltip konuları incelemişlerdir.

Araştırma raporuna ek olarak internet üzerinden de oluşturulan bu anket sorularına ulaşabilir ve cevaplayabilirsiniz. http://kinderrechtenonderzoek.nl/quiz-the-right-to-nationality-in-the-trnc/?lang=en ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Evrensel Periyodik Gözden Geçirilmesi için BM İnsan Hakları Konseyi’ne de bir rapor yayınladılar http://www.institutesi.org/UPR32_Cyprus.pdf internet adreslerinden çalışmalara bakabilirler. (MHA)