Gazimağusa Surları çifte mazgallar diye bilinen ve geçtiğimiz yıl restorasyonu tamamlanan Kale’nin içerisinde Thodosis Pieridis 50’inci ölüm yıldönümü anısına dün akşam şiir dinletisi gerçekleştirildi. Mağusa’da iki yıl yaşamasına rağmen Mağusa için hissettiklerini şiirleriyle ifade eden Thodosis Pieridis’in Mağusa için yazılmış birçok şiiri yer almaktadır.



Geceye, Eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, CTP Milletvekili Asım Akansoy, AKEL Genel Sekrereteri Andrios Kiprianu ve Mağusa İnsiyatifi üyeleri ile kalabalık halk topluluğu etkinliği izledi.





Etkinlikte, Türkçe ve Rumca şiirlerin okunmasının ardından gecede Dali Belediyesi korosu da anı şarkıları seslendirdi. Etkinliğe Gazimağusa Belediyesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, AKEL Kültür Merkezi ve Mağusa İnsiyatifi de katkı koydu.



Thodosis Pieridis, 1908 yılında Tseri Köyünde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Fransızca olarak alan yazar, daha sonra iki yıl süre ile Gazimağusa Surlar içinde yaşamıştır. Ardından Paris’e göç ederek bir süre orada kaldı. Daha sonra Kıbrıs’a geri dönen ve Lefkoşa’ya yerleşen Thodosis Pieridis, Yeniçağ Dergisi ile Haravgi Gazetesinde daimi köşe yazarlığı da yapar. 1968 yılında da Thodosis Pieridis Paris’te hayatını kaybeder. (MHA)