(28-04-2022…MHA) Kıbrıs Fetih Kumandanlarından Şehit Pertev Paşa’nın Anıt Mezarı’nın açılışı bugün gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk olarak Şehit Pertev Paşa ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Verilen bilgiler arasında Pertev Paşa’nın Anıt Mezarı’nın bulunduğu bölgede şehit düştüğünün bilindiği kaydedildi.

Daha sonra, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye çağrıldı.

Benter konuşmasına, “Vakıflar İdaresi olarak hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” sözleri ile başladı.

Konuşmasında tarihimizin önemini Sultan 2. Selimhan’ın Kıbrıs’ın fethi söz konusu olduğunda Şeyhülislam Ebu Suud Efendi’den aldığı fetvada “Kıbrıs’ta zulüm altında olan insanlar var ve bu zulümlerin durdurulması için fetva veriyoruz” yazdığını ve Kıbrıs fethedildikten sonra Sultan Selim Han’ın fermanında da savaş olduktan sonra oradaki insanların Türkler Müslümanlar ve Gayrimüslimler’in kötü durumda olduğunu ve vergileri düşük tutmalarını istediğini kaydetti.

Benter, “Atalarımız tüm dünyaya medeniyetin dersleri verildi. Din ayrımı milliyet ayrımı olmaksızın iyilik medeniyetinin temellerini attılar. Pertev Paşa da birçok hayır işi yapmış ve vakıflar kurarak bu isleri devam ettirmiş. Tüm atalarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu vakıf ve iyilik medeniyetini sonsuza kadar devam ettireceğimizi söylüyoruz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Anı Defteri’ni imzalamak ve konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye davet edildi.

Tatar konuşmasına “Pertev paşa donanmanın önderlerinden Lala Mustafa Paşa ile fetheden komutanlardan bir tanesidir. Osmanlı mezarlığıydı zaman içerinde mezarlar dağıtılmıştır. Pertev Paşanın mezarı asırlardır varlığını sürdürdü. Restorasyon çalışmaları yapılmış ve yenilenmiş şekilde türbe açıldı. Huzurlarınızda rahmetle anıyoruz.” sözleri ile başladı.

Tatar’ın konuşmasının devamı şu şekildedir;

“Atalarımızın çok derin izleri vardır. İngiliz sömürge yönetimi döneminde maalesef hukuka meydan okuyarak 1878 Osmanlı devletiyle İngiltere arasında sözleşmeye aykırı bir şekilde buradaki ata mallarının, vakıf mallarının peşkeş çekilip, buranın dokusuna, kimyasına, tarihine müdahale ile ederek tarihe ihanet olarak değerlendirdiğini ifade etti. Rumlar ve Yunanlar 1950-1960’lı yılarda Kıbrıs’taki üstünlüklerini kullanmak suretiyle burayı turizme açmışlar ve inşaatlar yapılmış ve burada ihtilaflar yapıldığını aktardı.

İhtilaf; Toprak bizlerin ata malı olan vakıflar idaresinin bütün belgeleriyle tarihe mal edilmiş ama üzerine yapılan inşaatlar ile başka bir hukuk meselesidir.

Bir buçuk yıl önce Kapalı Maraş’ın açılımı ile yeni bir siyaset geliştirilmiş. Yeni siyaset dediğimiz; kamu mallarının, plajların ve diğer kamu alanlarının açılması ile yerli halk ve turistlerin kullanımına açılmıştır.

Maraş bizler için çok değerlidir. KKTC sınırlı içindedir. Yerleşime zamanla açılacaktır. Maraş, turizm anlamında ve Gazimağusa’nın gelişimi ile aktivite, sosyal anlamda etkinlikler yapılacaktır.”

Tatar’ın konuşmasının ardından Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal tarafından Kuran-ı Kerim ve dua okunması ile sonlandı.

(MHA)