Özel izinle ülkeye gelen heyetle ilgili Meclis kürsüsünde açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Özersay, “Benim de kafamda soru işaretleri var” dedi.

Özersay, “Adım adım bu kararın alınış anından itibaren, bilgim dahilinde neyin ne şekilde geliştiği konusunda söyleyeceğim” diyerek, şöyle devam etti:

“Bakanlar Kurulu toplantısında, turizm yatırımı amaçlı bir ziyaretin gerekli olduğu yönünde bir izin talebiyle Turizm Bakanı bize gelmiştir, bilgi vermiştir. Bu konuda yazılı bir Bakanlar Kurulu kararı alınmamış ve Resmi Gazete’de yayımlanmamıştır. Sayın Bakan bize bilgi verdi ve tüm bakanlar da Lapta Belediyesi ile bağlantılı bir yatırıma karar vermek üzere böyle bir ziyaretin olacağı yönünde bilgilendirilmiştir.”

“RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMADI”

Daha önce de özel izinler verildiğini, neredeyse tamamının Resmi Gazete’de yazılı olarak ifade edildiğini belirten Özersay, “biri hariç hepsi yazılı olarak açıklandı. Acil bir durum söz konusuyken, ölüm döşeğinde olan çocuğunu görmek için gelecek olan annenin gelmesi için izin verildi ve yazılı olarak aktarılmadı. Nitelik açısından aynıdır demiyorum ama 1 tane benzer örneği vardır” şeklinde konuştu.

“DAHA ÖNCE MESLEKLERİ YAZILIYORDU”

Daha önce özel izinle birinin gelmesi söz konusu olduğunda, ilgili kişilerin mesleklerinin ve isimlerinin, Resmi Gazete’de yayımlandığını, bir kısmının yazılmadığını fakat yapacakları işin belirtildiğini ifade eden Özersay, “tablonun netleşmesi için bu yapılıyordu” dedi.

“EVET KARAR ALINMADI, HUKUKİ EKSİKLİK VARDIR”

Söz konusu heyetin havaalanında işlemlerinin yapıldığını, gelen herkesin çıktığı yerden çıktıklarını ve karantina merkezine gitmek üzere yola koyulduklarını, kendisinin bilgisinin bu yönde olduğunu ifade eden Özersay, “evet karar alınmadı hukuki eksiklik vardır” şeklinde konuştu.

“BİZE VERİLEN BİLGİ, KARANTİNAYA TABİ OLARAK BU GELİŞİN OLACAĞIYDI”

İddia edildiği gibi karantina olmaksızın bir ayrıcalık yapılmadığını söyleyen Özersay, “Sağlık Bakanlığı da merkez karantinaya girecekleri yönünde bilgilendirme yaptı. Bize verilen bilgi, karantinaya tabi olarak bu gelişin olacağıydı. Bu, net bir biçimde ortadaydı” ifadelerini kullandı.

“LAPTA BELEDİYE BAŞKANI’NIN BİLGİSİ DAHİLİNDE OLDUĞUNU VARSAYDIM”

Konunun Bakanlar Kurulu gündemine geldiğinde, konunun Lapta Belediye Başkanı’nın bilgisi dahilinde olduğunu varsaydığını söyleyen Özersay, “Turizm Bakanı buna ihtiyaç var dediğinde, dönüp de Lapta Belediye Başkanı’nı aramadım” dedi.

“BENİM DE KAFAMDA SORU İŞARETLERİ OLUŞTU”

Lapta Belediye Başkanı’nın dün yaptığı açıklaması üzerine kendisinin kafasında soru işaretleri oluştuğunu, Lapta Belediye Başkanı’nı aradığını, “bu daveti kendisinin yapmadığı, ziyaretle ilgisi olmadığı” yönünde bilgi aldığını belirten Özersay, “1-2 saat sonra ilgili kişiler ülkeden ayrıldı” şeklinde konuştu.

“BENİM AÇIMDAN SORU İŞARETLERİ, BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPINCA ORTADAN KALKACAK”

“Benim açımdan dün oluşan soru işaretleri ortadan kalkmamıştır” diyen Özersay, şöyle devam etti:

“Sayın bakan toplantıda bize bunun turizmle ilgili olduğunu söyledi ama toplantıda teminatı yenilemek üzerine gelineceğine dair bilgi verilmedi. Benim açımdan soru işaretlerinin ortadan kalkması, belediye başkanının yapacağı açıklamayla alakalıdır. Kendisinin bilgisinin olmadığını söyledi.”

“SORULARA CEVAP VERME SORUMLULUĞU BİZDE, HÜKÜMETTE”

Muhalefetin bu konuyu sorgularken haksız olmadığını, tüm sorulara cevap verme sorumluluğunun hükümette olduğunu söyleyen Özersay, şöyle devam etti:

“Muhalefet bu konuyu sorgularken haksız değil. Bütün sorulara cevap verme sorumluluğu bizde, hükümettedir. Sorulan sorularla ilgili olarak benim açımdan da soru işaretleri kalkmış değildir. Sayın belediye başkanının, Turizm Bakanlığı’nın sabahki basın toplantısından sonra ne diyeceğini önemsiyorum” dedi.

Doğrudan karantinasız giriş kararı alınmadığını, heyetin buna rağmen karantina koşullarına uygun şekilde adada kalıp kalmadıklarının bir soru olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Karara rağmen karantinada kalıp kalmadıkları meselesi Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda bir meseledir. Ben bizzat denetlemedim ve bilmiyorum. Karantinaya girecek şekilde bu ülkeye girişlerine izin verdim. Uygulama varsa, yine hükümetin tamamı sorumludur. Sağlık Bakanlığı bunu bize açıklamak durumundadır diye düşünüyorum.”