Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 3 televizyon kanalının ortak canlı yayınladığı Gündem Özel programına konuk oldu

Cumhurbaşkanı Akıncı TheGuardian gazetesine verdiği demecin ilhak konusunun bu kadar altını çizmesine gerek olup olmadığının sorulması üzerine ise, gazetecinin sorduğu Kırım’da olan olayların Kıbrıs’ta bir benzeri olabilir mi sorusuna karşılık verdiği cevap içinde, böyle bir senaryonun ne KKTC’nin ne de Türkiye’nin yararına olmayacağını söylediğini anlattı.

KKTC’nin Türkiye’nin vilayeti olması konusunda önceki dönemlerde Türkiye yetkililerinin söylemleri bulunduğunu vurgulayan Akıncı, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın da bu fikre karşı olmadığını herkesin bildiğini söyledi.
“Ben “TC’nin tek taraflı olarak KKTC’yi ilhak etmesi sizi korkutuyor mu” sorusuna cevap verdim. Bu korkunç olur dedim.”

Akıncı, Türkiye ile asla bir düşmanlık ilişkisi olmadığını ve olamayacağını da söyledi.

“Bizim hedefimiz herkesin insanca yaşayabileceği bütün hakların alındığı medeni bir Avrupa ülkesi olarak bu coğrafyayı Türkiye’ye dost bir coğrafya yapmaktır” diyen Akıncı, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk kimliğinin olduğunu unutmaması gerektiğini belirtti. Akıncı, KKTC’nin ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini de vurgulayarak, bunun için elbette Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duyulduğunu ama bu yardımı gün geçtikçe de azaltılması gerektiğini vurguladı.