24 Mayıs, Çarşamba günü saat 10:00’da Lefkoşa Ledra Palas ara bölgede Dayanışma Evinde, 27 Mayıs Cumartesi Lokmacı geçiş kapısında gerçekleştirilecek "Yeni yollar açıyoruz – Kıbrıs'ı yeniden birleştiriyoruz " eylemi hakkında basın toplantısı gerçekleştirilmiştir. Basın toplantısında açıklanan ortak açıklama metni ise şu şekildedir:

İlk geçiş noktasının açılmasından yirmi yıl sonra, dikenli teller Kıbrıs'ı ikiye bölmeye devam ederken, geçiş noktaları insanların günlük yaşamlarında önemli hale geldi.

Her gün binlerce insan iş, eğitim, sağlık, ekonomik faaliyet ve aynı zamanda uzlaşı süreci çerçevesinde ortak programlar ve etkinlikler planlamaya yönelik işbirlikleri ve sosyal buluşmalar nedenleriyle bu noktalardan geçiyor. Siyasi gelişmeler ve geçiş noktalarına komşu bölgelerin ekonomik refahı açısından önemli bir unsur olan geçişler toplumlar arasındaki temasları mümkün kıldı ve kolaylaştırdı. O zamandan beri, hayal kırıklığı yaratan siyasi gelişmelere rağmen, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların cesareti kırılmadı ve birbirleriyle görüşmeye devam ediyorlar.

Ancak mevcut geçiş noktaları insanların ihtiyaçlarını karşılayamıyor. İşlemler ve gereksiz prosedürler, geçişlerde daha fazla engel yaratıyor, bu nedenle uzun kuyrukların ve bürokrasinin azaltılması için basitleştirilmiş ve sonuç verici prosedürlere acilen ihtiyaç duyuluyor.

Ama sadece bu adımların atılması yeterli değildir. Çeşitli nedenlerle kuzeyden güneye veya tersi yönde geçmesi gereken ve sayıları giderek artan insanlara kolaylık sağlanması amacıyla hem yayalar hem de araçlar için daha fazla geçiş noktasının açılmasına ihtiyaç vardır. Kıbrıs genelinde bundan etkilenen insanlar daha fazla geçiş noktası açılması taleplerini dile getirmektedirler. Bu ihtiyaç yetkililer tarafından da kabul edilmekle birlikte bu konuda acilen bir kararın alınmamış olduğu da görülmektedir. BM Güvenlik Konseyi son kararında, "... tarafları toplumlar arası iletişimin önündeki mevcut engelleri azaltmaya çağırdı".

Bu ortak açıklamayı imzalayan tüm örgütler ve gruplar, tüm Kıbrıs’ta geçiş noktaları açılması için azami baskıyı uygulamak üzere birlikte çalışmaya kararlıdır. Lefkoşa'da, Lurucina/Athienu ve ayrıca Kokkina (Erenköy) bölgelerinde ve muhtemelen diğer bölgelerde de yayalar ve araçlar için yeni geçiş noktaları hakkında görüşmeler devam etmektedir.

Kıbrıslıların tümünün günlük yaşamını iyileştirmek ve tüm alanlarda işbirliğini geliştirmek için birlikte çalışmayı sürdürürken, nihai hedefe, yani Kıbrıs'ta barışçıl bir gelecek için sürdürülebilir bir perspektifi sağlamanın tek yolu olan Kıbrıs sorununun çözümüne ve adamızın siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde yeniden birleştirilmesine odaklanmaya devam ediyoruz.