Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Baf’ın Hloraka köyünde, geçtiğimiz haftalarda köy sakinlerinin mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto ve aynı gece maskeli kişilerin Suriyelilerin evlerine saldırması olaylarıyla ilgili tepkiler büyüyor.

Mültecilerin saldıya uğramasının ardından, insiyatif alarak bir araya gelen Kıbrıslı Rumlar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e çağrıda bulunarak, daha fazla mültecinin ve yerli halkın mağdur edilmemesi için gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Kuruluş tarafından Hristodulidis’e yönelik yapılan yazılı açıklamada, “mülteci başvurularının gerekli kaynaklarla değerlendirilebilmesi amacıyla kuruluşların oluşturulması gerektiği, yargı yetkisi altındaki kaçak göçmenlerin cezalandırılmasının sona erdirilmesi ve 15 yıllık hapis cezalarının uygulanması, kaçak göçmenlere tüm yardımların kesilmesi, sadece temel insani yardım sağlanması” yönünde maddeler yer aldı.

YARIN BAŞKANLIK ÖNÜNDE EYLEM VAR

Alithia gazetesinde yer alan haberde ise, Rum hükümetinin yarın Başkanlık önünde gerçekleştirilecek protesto eyleminin bekleyişi içerisinde olduğunu, bununla birlikte maskeli şahısların Limasol'da çıkardığı olayların Güney Lefkoşa’da da tekrarlanması yönünde bilgiler bulunduğunu belirtti.

Polisin ve hükümetin izleyecekleri plan konusunda herhangi bir açıklamada bulunmayacağını da yazan gazete, polisin ve hükümetin vatandaşların güvenliği karşısında zor durumda kalmaları durumunda olayın iletişimsel anlamda yönetiminden korktuklarını belirtti.

Gazete, yeni olaylar çıkması durumunda Rum Polisi Genel Müdürü ile Adalet Bakanı'nın istifalarını vermelerinin kesin olacağını da ekledi.

KUZEY KIBRIS’TAKİ OLUŞUMLARDAN GÜNEY’E GEÇMEYİN ÇAĞRISI

Güney Kıbrıs’ta yarın Başkanlık önünde yapılması planlanan protestolar sonrasında Kuzey Kıbrıs’taki bazı oluşumlardan açıklama geldi.

Söz konusu oluşumların, Kuzey Kıbrıs’taki vatandaşların Güney Kıbrıs’a geçmemesi yönünde çağrıda bulundu. Güney’e geçişler konusunda herhangi bir yetkili makamdan açıklama yapılmazken, Güney’e geçişlerde sorun yaşanıp yaşanmayacağına dair bir bilgilendirme olmadı.