(24.11.2023…..MHA…..) 2017 yılında Kapalı Maraş’ta bulunan babutsalarda babutsa koşnili (pamuklu bit) hastalığı tespit edildi.

Babutsa koşnili (pamuklu bit) hastalığı, babutsa yaprağının üzerinde beslenirken salgı salıyor ve bu salgıladığı salgı ise yaprakta sararmaya ardından da doku kaybına neden olduğu için de bitkiyi kurutarak yok olmasına sebep oluyor, yani bitkinin ölümüne neden oluyor.

Tarım Dairesi ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından 2017 yılında babutsalar için bir ilaçlama kampanyası başlatıldı.

Fakat araya giren pandemi ile birlikte ilaçlama kampanyası o şekilde tamamlanamayarak yarıda kaldı.

Kuraklık için çok önemli olan Babutsalar kaderine terk edilmiş oldu.

Babutsalarda baş gösteren bu hastalık doğudan yani Gazimağusa ve Kapalı Maraş’tan başlayarak neredeyse Lefkoşa sınırına dayandı. Bu bölgeler içerisinde bulunan tüm babutsa bitkileri bu hastalık yüzünden yok oldu.

Günümüzde babutsa koşnili (pamuklu bit) hastalığı ile mücadele yeniden gündeme geldi. Pamuklu biti’ni yiyen böcek yurt dışından getirilmek üzere harekete geçilse de bu şu sıralar İsrail – Filistin savaşına takıldı.

Pamuklu biti’ni yiyen böceklerin İsrail’den getirileceği ancak şu sıralar İsrail - Filistin savaşı nedeniyle bu böceklerin alımının KKTC hükümeti tarafından şimdilik askıya alındığı öğrenildi.

Pamuklu biti’ni yiyen böceklerin bu sebepten dolayı da ülkemize getirilmesi şimdilik durduruldu.

İlerleyen günlerde babutsa koşnili ile mücadele kaldığı yerden devam edecek. (MHA