4K KOOP bünyesinde, TİKA desteğiyle kurulan tesiste mandalina, portakal, çilek, muz gibi meyveler katkı maddesi kullanılmaksızın sağlıklı atıştırmalıklar şeklinde kurutulup paketlenecek.

TİKA’DAN ÖNEMLİ DESTEK
KKTC’nin ilk meyve-sebze kurutma tesisi Yeşilyurt’ta açıldı. Ülkenin ilk kadın kooperatifi olan Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) bünyesinde, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle kurulan tesiste mandalina, portakal, çilek, muz gibi meyveler katkı maddesi kullanılmaksızın sağlıklı atıştırmalıklar şeklinde kurutulup paketlenecek. Tesiste ayrıca tarhana, molehiya, erişte gibi geleneksel ürünler de kurutulacak. 45 bin Euro’ya mal olan tesis, elektrik enerjisini solar sistemden karşılayacak.

SOLYALI: CESARETLE ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ
4K KOOP Başkanı Deniz Solyalı, 2021’de 4 kişiyle ülkenin ilk kadın kooperatifini kurduklarını, bugün sayılarının 40’a ulaştığını kaydederek, 2,5 yılda birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında aldıkları destekle eski bir kooperatif binasını yenilediklerini belirten Solyalı, şimdi de TİKA’nın desteğiyle ülkenin ilk meyve-sebze kurutma tesisini kurduklarını ifade etti. Kurutulmuş ikame ürünlerin yerine yerli ürünleri koyma, yurt içindeki ve yurt dışındaki pazarlara ulaşma hedeflerine dikkat çeken Deniz Solyalı, tesiste mandalina, portakal, çilek, muz gibi meyvelerin yanı sıra, tarhana gibi geleneksel ürünlerin de üretilerek kurutulacağını söyledi. Solyalı, “Bizleri siz cesaretlendirdiniz, bu cesaretle, üretmeye ve projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz” dedi.