Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, İstatistik Kurumu’nun, mart ayı hayat pahalılığına işaret ederek, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Vatandaşla dalga geçme lüksünüz yok” başlığıyla yapılan açıklamada, İstatistik Kurumu’nun her ay paylaştığı hayat pahalılığı oranlarında ‘siyaset eli’ şüphesinin derinleştiği ve bu durumla birlikte kurumun itibarının zedelendiğini söyledi.

Burak Maviş ayrıca, İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç malın; yüzde 200,33 ile DVD Player, yüzde 123,61 ile futbol maçına giriş ücreti ve yüzde 123,11 ile kavun olduğunu anımsatarak, DVD Player'ı kiin kullandığını, futbol maçlarını kaç kişinin izlediğini sordu.

Burak Maviş’in açıklaması şöyle:

İstatistik Kurumu’nun her ay paylaştığı hayat pahalılığı oranlarında ‘siyaset eli’ şüphesi derinleşmekte ve bu durum kurumun itibarını zedelemektedir.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin “Hayat pahalılığının yanlış hesaplanması ve yükseköğrenim konusunda kurulan komitelerde gelinen aşamalarla ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısında, İstatistik Kurumu’nun, hesap için derlediği listedeki 308 ürünün fiyatlarını 1 yıl boyunca sabit bıraktığı, 97 ürünün fiyatlarını ise sisteme “hata” sonucu yanlış girdiği ortaya çıktı.

İstatistik Kurumu yetkilileri ise hayat pahalılığının yanlış hesaplanması konusunda verilerin yanlış girildiğini de komite huzurunda kabul etti.

Bununla birlikte İstatistik Kurumu’na göre bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 200,33 ile DVD Player, yüzde 123,61 ile futbol maçına giriş ücreti ve yüzde 123,11 ile kavun oldu.

Soruyoruz:

Dvd player kullananlarımız kim?

Futbol maçlarını kaç kişi izliyor?

Kavunun tadı güzel mi?

Bu sepeti güncelleyecek misiniz?

Şeffaf bir şekilde aylık olarak tüm verileri sendikalar ve diğer ilgili kurumlarla da paylaşacak mısınız?

Hayat pahalılığını yanlış hesaplayıp halkın alım gücünden çaldıklarınız ne olacak?

Ocak ve Şubat ile ilgili hayat pahalılığı oranlarını ne zaman düzelteceksiniz?

Vatandaştan ne zaman özür dileyeceksiniz?

En önemlisi ise artık ne zaman istifa edeceksiniz?”