Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, kuzeyde Kıbrıslı Rumlara ait taşınmazların reklam ve tanıtımını yaptığı suçlamalarını kabul eden 41 yaşındaki Ukrayna uyruklu emlakçıyı 2,5 yıl hapis cezasına mahkûm etti.

AlphaNews ve Cyprus Mail’in haberlerine göre sanığın, Girne ve Gazimağusa bölgelerindeki köylerde yer alan ve 1974 öncesinde Kıbrıslı Rumlara ait olduğu belirtilen taşınmazların satışına yönelik tanıtım faaliyetlerinde bulunduğu ifade edildi.

Sanığın daha önce yöneltilen 36 suçlamadan 18’ini kabul ettiği, mahkemenin de bu kabulün ardından hüküm verdiği aktarıldı. Suçlamalar arasında “başkasına ait taşınmazla ilgili hileli işlem” ve “dolandırıcılık amacıyla komplo” gibi başlıkların yer aldığı belirtildi.

Dosyanın 2025 yılında Larnaka Havalimanı’nda yapılan tutuklama ile başladığı ve sanığın o tarihten bu yana yargı sürecinde olduğu kaydedildi.

Güney Kıbrıs’ta son dönemde benzer davalarda verilen kararların arttığı, daha önce iki Macar vatandaşı ve bir İsrailli iş insanının da benzer suçlamalarla hapis cezalarına çarptırıldığı hatırlatıldı.

Öte yandan kararın, mülkiyet meselesinin uluslararası platformlarda yeniden gündeme geldiği bir döneme denk geldiği belirtilirken, Türk tarafı ise Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkili bir iç hukuk yolu olduğunu savunuyor.