Hazine ve Maliye Çalışanları Sendikası (Hazine-Sen) Başbakanlık tarafından 60'tan fazla geçici işçi istihdamı yapıldığını iddia ederek, daha önce de haziran ayına kadar 52 kişinin kamuya geçici olarak istihdam edildiğini duyurdu. 

Sendika tarafından yapılan açıklamada, son günlerde Başbakanlık tarafından 60’tan fazla geçici işçi istihdamı yapıldığı ve bu şahısların görevlendirme yazılarının maaş işlemleri için Maliye Bakanlığı’na ulaştırıldığı duyumları alındığı iddia edilirken, geçen yıl da kamuya 93 geçici işçi istihdamı yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu yıl ise Haziran ayına kadar 27 kişi Başbakanlık, 10 kişi Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik Ve Çevre Bakanlığı, 15 kişi Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altında toplam 52 kişi Geçici İşçi olarak istihdam edilmişti" denildi.

Maliye-Sen tarafından yapılan açıklamada, hükümete aşağıdaki sorular da soruldu:

  1. 2023 yılı için kamuya geçici işçi alımı ile ilgili toplam kaç kişilik yetki verilmiştir?

  2. Bu yetkiler şeffaf ve açık bir şekilde yayınlanıyor mu? Yayınlanmıyor ise neden kamuoyundan gizleniyor?

  3. Kamu Hizmeti Komisyonu gibi bir kurum mevcutken, geçici işçi alımları neden münhal ilan edilmeden KHK tarafından değil de el altından yapılmaya devam ediliyor?

  4. Başbakanlığa bu yıl hali hazırda 27 kişilik geçici işçi istihdamı yapılmışken 60’tan fazla yeni geçici işçi ihtiyacı nereden oluşmuştur?

  5. Başbakanlıkta işe başlayan bu geçici işçiler gerçekten işçilik görevlerinde mi çalıştırılacaklar?

  6. Geçici İşçi olarak göreve başlayan bu kişilerin eğitimleri istihdam edildikleri görevlere uygun mu? Örneğin eğitimini bir üniversite kurumunda öğretmen olarak tamamlayan bir kişi Geçici İşçi olarak hangi görevi yerine getirecektir?

  7. Geçen yıl göreve başlayan 93 kişinin ve bu yıl istihdam edilen hali hazırda 110’dan fazla Geçici İşçinin kaçı siyasi parti üyesidir veya iktidar sahiplerinin akrabasıdır?

  8. K.T. Elektrik Kurumu, belediyeler, devlet destekli vakıf üniversiteleri, fonlar, diğer kamu nitelikli kurum ve kuruluşlara şaibeli, partizanca ve usulsüzce yapıldığı söylenen istihdamlar kamuoyunun gündemindeyken, kamuya yapılan geçici işçi istihdamları ne kadar adaletlidir?