Haravgi gazetesi, 21 Eylül’de kutlanan Uluslararası Barış Günü sebebiyle “Maraş Belediye Başkanı” Simos Yoannu ve Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’ın ortak girişimiyle dün akşam iki toplumlu bir etkinlik gerçekleştirildiğini yazdı.

Gazete, Mağusa surlarındaki “Deniz Kapısı” bölgesinde gerçekleştirilen etkinlikte Yoannu ve Uluçay’ın yanı sıra, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk katılımcıların da birer konuşma yaptıklarını belirtirken konuşmalarda barış mesajları verildiğini vurguladı.

Habere göre söz konusu etkinliğe BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart, ABD Büyükelçisi Julie Fisher, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu ve diğer bazı büyükelçilik yetkilileri katıldı.

STEWART-IOANNU GÖRÜŞMESİ

Gazete haberinin devamında ise, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ın dün sabah sözde “Maraş Belediye Başkanı” Yoannu’yla görüştüğünü yazdı.

Habere göre Yoannu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Stewart’ın her iki belediye arasındaki temasları ve yeniden yakınlaşma etkinliklerini desteklediğini ve bu tip etkinliklerin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağladığını vurguladığını ifade etti.

Yoannu’ya göre Stewart, BM Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleştirilen temaslarda herhangi bir ilerleme sağlanamamış göründüğünü de belirtirken BM’nin iki devletli çözümü desteklemesinin söz konusu olamayacağını vurguladığını.

Stewart, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Kıbrıs sorununa ilişkin girişimlerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirirken Pile konusunda ise; “BM’nin gelişmeleri yakından takip ettiğini, burada olanların müsaade edilecek şeyler olmadığını ancak iki toplum yakınlaşmadan çözüm bulunamayacağı" görüşünü dile getirdi.