Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu, sahte reçete soruşturması nedeniyle hastaların yaşadığı ilaç sıkıntılarına dikkat çekti; ilaç kriz masası kurulmasını önerdi. 
Özuslu, bir kişinin, hasta olan çocuğu için bir doktordan sosyal sigorta reçetesi aldığını ancak ilaçlarını hiçbir eczaneden alamadığını söyledi.

Sami Özuslu, doktor ve eczacılardan özür dilenmesi gerektiğini ifade ederek, ilaç meselesinde birçok reçetenin incelenmesi gerektiğini ve incelemenin ne kadar süre süreceğinin de bilinmediğini belirtti.

İlaçlara Türkiye’de yüzde 25 zam yapıldığı bilgisini aldıklarını dile getiren Özuslu, ilaç fiyatlarının ülkede de zamlanacağının net olduğunu, ilaç ihtiyacının artacağı ve ilaç krizinin da daha da büyüyeceğini kaydetti.

Özuslu, ilaç kriz masası kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Güney’de çalışan inanların ciddi sıkıntıları da olduğuna değinen Özuslu, “Bu işi federal çözümle halledeceğiz ama siz nasıl halledeceksiniz?”  ifadelerini kullandı.

Özuslu, asgari ücretin kademeli olarak artması çalışmasının yapılması gerektiğini belirtti.

Özel sektörde sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesinin artırılması için teşvik edilmesini de dile getiren Özuslu, sendikalı ve toplu iş sözleşmesinin işverenin de lehine olduğunu kaydetti. Özuslu ayrıca, engelli istihdamı ile ilgili de bilgi istedi.

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers da konuşmasında, Bakanlık altında bulunan en önemli dairelerinden birinin Sosyal Hizmetler Dairesi olduğunu kaydetti.

Bu dairenin imkansızlıklar içerisinde hizmet vermeye çalıştığını ve hizmetlerinin yetersiz kaldığını dile getiren Rogers, bazı birimlerin kapatılmasının üzücü olduğunu belirtti.

Bu daireye personel alımının artırılması gerektiğine de dikkat çeken Rogers, Sosyal Hizmetler Dairesi'nin etkili çalışması için birçok yasal çalışmalar olduğunu fakat bu yasaların bir türlü hayata geçirilmediğini kaydetti.

Çocuk İzleme Merkezinin önemli olduğuna vurgu yapan Rogers, bu çocukların yaşadığı travmaların önüne geçilmesi gerektiğini ve bu merkezin hayata geçirilerek ilgili yasasının da en yakın zamanda geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

İşçi ölümleri ile ilgili de herhangi bir adım atılmamasının üzücü olduğunu dile getiren Rogers, ülkedeki insan ticareti ve insan kaçakçılığının arttığını dile getirerek, ülkeye ön izinle gelen kişilerin takibinin yapılması gerektiğini belirtti.

İşçileri getiren acentelerle ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını da soran Rogers, ülkeye gelen kişilere haklarıyla ilgiliyle ilgili bilgi içerikli broşür ve bilgilendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Düşük ücretli çalışmanın eşitsizlik, adaletsizlik olduğunu dile getiren İncirli, insanların hak ettiği ücretleri alabilmesi için politikalar üretmeleri gerektiğini söyledi.

İncirli, çocuk işçiliğin ülkede ciddi sorun olduğunu ve bu çocukların çalıştıkları için eğitimden geri kaldıklarını dile getirerek, buna karşın bir plan ve program yapılması gerektiğini vurguladı.

Çocuk işçiliğinin olmadığı bir ülke yaratılması gerektiğini söyleyen İncirli, çocuk işçiliğine yönelik çalışma yapılmasının önemine dikkat çekti.

Sıla Usar İncirli, çevreye duyarlı olmayan bir istihdamın ülkede ne kadar yükseldiğini ilk bu bakanlığın görmesi gerektiğini ve gereğinin yapılması gerektiğini dile getirerek, bunun bir devlet politikası olması gerektiğini söyledi ve çevreyi koruma konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Nüfusun arttığını buna bağlı olarak tüketimin de arttığını söyleyen İncirli, üretimin ne olduğunu sordu.

Asgari ücret prim desteklerinin ödenmesi konusunda da sıkıntılar olduğuna dikkat çeken İncirli, etkilenen sektörlerinin prim desteğinin uzatılması gerektiğini kaydetti.

Bazı sektörlerde çalışanlarının sigorta primlerinin yatırılmamasının ortaya çıktığına dikkat çeken İncirli, yüzlerce insanların primlerinin eksik yatırılmasından dolayı kayıp yaşandığını ve bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

Sigortaların çok önemli olduğunu dile getiren İncirli, "Sosyal Sigortalar bu ülkenin sigortasıdır" dedi.

İncirli, reçete konusunda bugünden itibaren ne yapılması gerektiği konusunda çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekerek, insanların cepten harcayarak ilaç almak zorunda kalması sorununun çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

Hekimlerin, eczacıların ve insanların yaşadıkları mağduriyeti anlatan İncirli, sahte reçete meselesinin bir an önce sonuçlanmasını istedi ve gerçek suçluların cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta engelli öğrencilerin nasıl taşındığını da anlatan Hamzaoğulları, ülkede 18 yaş altında çocuk taşıyan taşımacıların hiçbirinde, Güney’deki taşımacılığı yapanlardaki özelliklerin olmadığını kaydetti.

Biray Hamzaoğlulları, İskele- Karpaz bölgesinde bir dernek kurduklarını ifade ederek, bölgedeki sıkıntıları anlattı ve yıllardır Karpaz halkının uyutulduğunu söyledi.

Bölgede engelli sayısının çok fazla olduğun söyleyen Hamzaoğlulları, bunun da akraba evliliklerinden kaynaklandığını söyledi ve bölgede hizmet bekleyen birçok kişinin olduğunu kaydetti.

Karpaz bölgesinde sosyal hizmetler görevlisine daha çok ihtiyaç olduğunu söyleyen Hamzaoğulları, bölgenin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Hamzaoğlulları'nın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu söz aldı