Memur-Sen tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

Bugün, Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı günün 104. yıldönümü olan Atatürk'ün Samsun'a çıkış günüdür. Osmanlı Devleti, 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Anlaşması ile düşmanlara teslim olmuştur. İtilaf Devletleri, Mondros Anlaşması sonrasında 60 parçalık donanmayla İstanbul'a gelmiştir. 15 Mayıs 1919'da İngiliz destekli Yunanlılar, İzmir'i işgal etmiştir. Yunan destekli çeteler, Pontus Rum Devleti kurma amacıyla saldırılarını artırmıştır. Bu durum üzerine Atatürk, Osmanlı Hükümeti tarafından 9. Ordu müfettişi ünvanı ve geniş yetkilerle bölgeye gönderilmiştir.

16 Mayıs 1919'da Atatürk, karargah mensuplarıyla birlikte köhne bir bandırma vapuruyla Samsun'a hareket etmiş ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmıştır. O gün, uzun süredir planladığı hedefleri doğrultusunda "Ya İstiklal, Ya Ölüm" parolasıyla Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. Atatürk'ün sözleri ve inancıyla "Yurt Toprağı, Sana Her Şey Feda Olsun. Kutlu Olan Sensin. Hepimiz Senin İçin Fedaiyiz. Hiçbir Sevgi Uğruna Millet Sevgisi Feda Edilemez. İnsanların Başta Gelen Görevi de Millete Hizmet Etmek Olmalıdır" demiştir.

Bugün, yüce Türk ulusu olarak Atatürk'ün hedefleri doğrultusunda yerli ve milli savunma hedeflerine ve "İstikbal Göklerdedir" hedefine doğru güvenle ve inançla ilerlemekteyiz. Türk milletinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı sonsuz bir inanç ve güvenle kutluyoruz.