Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 19 Mayıs 1919'un Türk milletinin tam bağımsızlık ve özgürlük umutlarını inanca dönüştürecek kurtuluş ateşinin yakıldığı ve milli mücadelenin başlatıldığı önemli bir gün olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, 19 Mayıs'ın Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak tarihin akışına yön veren bir sürecin başlangıç tarihi olduğunu ve Türk milletini aydınlık yarınlara kavuşturan Cumhuriyet'e ulaştıran bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Ayrıca bugünün, milletin manda ve himaye kabul etmeyeceğini tüm dünyaya ilan ettiği, vatan için ve istiklal için varını yoğunu feda eden kahramanların günü olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun BRT'de yaptığı konuşmayla başlayan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlama programı hakkında bilgi verildi. Çavuşoğlu, konuşmasında Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarak Kurtuluş Savaşı'nı başlattığını ve bu tarihi adımın anlam ve öneminin bugün daha iyi anlaşıldığını ifade etti. Çavuşoğlu, Atatürk'ün gençlere olan güvenini ve verdiği önemi vurgulayarak, gençlerin Atatürk'ün çizdiği yolda ilerlemelerinin ve Cumhuriyete sahip çıkmalarının önemli bir görev olduğunu söyledi. Ayrıca gençlerin geçmişlerine sahip çıkarak, akıl ve bilim yolunda ilerleyerek ülkelerini çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tarihini iyi bilen, geçmişine sahip çıkan, fikri hür ve vicdanı hür Türk gençliğinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı ve Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarını saygıyla andı.