Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VII Hibe Programı kapsamında finanse edilen Yeşil Bilezik: Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre Okuryazarlığı Projesi ile çevre okuryazarı bireyler yetiştirilmesine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Çevre okuryazarı bireylerin yetiştirilmesi adına, çevre eğitimi konusunda donanımlı öğretmenler yetişmesini de desteklemek projenin ana hedefleri arasında yer alıyor. Bu bağlamda, öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının çevre okuryazarlık düzeyini yükseltmek için bir eğitim serisi hazırlandı.

TEACHER TRAINING flyer

Mağusa’daki ilkokul öğretmenlerinin çevre okuryazarlığı düzeyini belirleme ve çevre okuryazarlığı bileşenlerini değerlendirme araştırmasının sonuçlarına göre geliştirilen ve son başvuru tarihi 17 Nisan olan eğitim serisi 26 Nisan - 12 Mayıs tarihleri arasında sunulacak.

Öğretmenler ve öğretmen adayları ile yapılan araştırmada elde edilen sonuçların işaret ettiği bulgular arasında, çevre eğitiminin teorik ağırlıklı bir yaklaşımla planlanmaması gerektiği ortak görüşü yer alıyor. Katılımcıların ortak şikâyetlerinin başında ise okullarda doğa bilinci kazandırmaya dönük müfredat eksikliği ve etkinlik boşluğu ön olana çıkıyor. Elde edilen bulgular, öğretmen ve öğretmen adaylarının çevre okuryazarlık düzeylerinin algı ve bilgi boyutunun yüksek, tutum davranış boyutunun ise orta olduğunu işaret ediyor.

 

Bu araştırmanın bulgularına göre belirlenen eğitim konuları şu şekildedir:

-          Ekolojik Okullar ve Enerji Tasarrufu-Eğitim İlişkisi

-          İklim Krizi ve İklim Adaleti

-          Doğa Deneyimleri ile Desteklenen Ekoloji Temelli Eğitimin Önemi

-          Öğretmenlere Yönelik Kodlama Eğitimleri

-          Sürdürülebilir Çevre Eğitiminde Yeşil Mimarinin Rolü ve Önemi

-          Yerel Çerçevede Sorgulama Temelli Çevre Eğitim Mekanizmaları Geliştirme ve Uygulama

 

26 Nisan, 28 Nisan, 3 Mayıs, 5 Mayıs, 10 Mayıs ve 12 Mayıs tarihlerinde, 14:30 – 17:30 saatleri arasında Mağusa’da gerçekleşecek olan ücretsiz ve sertifikalı eğitimler için son başvuru tarihi 17 Nisan olarak belirlendi. Eğitimler hakkında bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyenler Yeşil Bilezik Projesi’nin sosyal medya sayfalarında (MKD Yeşil Bilezik) yer alan başvuru linkine ulaşabilirler. Eğitimler için katılımcı kotası 100 kişi ile sınırlı olup Mağusa veya civarında ikamet eden öğretmenlere öncelik tanınacaktır. Katılımcıların 6 dersin tamamına katılması beklenmektedir.