Pile bölgesinde, özellikle yol yapımı ve arazi ayırma projelerinin yapıldığı yerlerde dün yeni gerginlikler yaşandı.

Pileli Türkler, yolu arazi işi ile birleştirmeyin dediği halde Rum kesimi Kıbrıs Türk tarafına ait toprakları birleştirdi.

l-7

Dün yaşanan olaylardan sonra Colin Stewart olay yerine giderek incelemelerde bulundu ve arsa parselasyon açılmasının hemen durdurulmasını istedi.

Colin Stewart daha sonra ise her iki tarafın muhtarları ile bir araya gelerek sorunun kısa sürede çözüme ulaşacağını ve gerekli olan düzenlemelerin yapılacağına dair sözlü olarak açıklamada bulundu.

o-7

Konuyla ilgili konuşan Pile Türk muhtarı Veysal Güden, ‘’Bir tek şey söyledik. Bu alanda bir çalışma yapılacaksa, bu çalışmanın bu bölgedeki yeşil hat içindeki değişimi toplum liderleri ile anlaşarak gerçekleştireceksiniz.’’ dedi.

Pile'nin Kıbrıslı Rum muhtarı Simos Mytidis konuyla ilgili ‘‘Ekiplerimiz bugün öğle saatlerine kadar normal bir şekilde çalışıyordu, daha sonra tarafımızdan bazı sorunların çözümü için geçici olarak durmamız yönünde talimat aldık.

m-11

Yaptığımız parsel ayırma işleminin kendi parsellerini etkilediğini düşünen bazı Kıbrıslı Türk toprak sahiplerinin anlaşmazlığı nedeniyle çalışmamız durduruldu.

Arsaların ayrılması Larnaka bölge idaresinin ekipleri tarafından yapılıyor, her şey resmi, şehir arazi ve etüt Dairesi tarafından sınırlandırılıyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile UNFICYP arasında varılan anlaşmaya bağlıyız. Biz herhangi bir yere sapmadık.’’ dedi.

ş-14

Veysal Güden ‘‘Colin Stewart’a sorduk. Senin elinde imzalı belge var mı? Bu işin yazılı imzalı detayları var mı? Diye kendisi de bize "O beni ilgilendirir" dedi.

Şu an bizim elimizde de böyle bir belge yok diyen Muhtar ‘‘Biz Sayın Ertuğruloğlu’ndan istedik. Ertuğruloğlu ‘’Bizde de öyle bir belge yok.’’ dedi.

k-14

Yarın akşam üst düzey görüşmelerin olacağını söyleyen Pile Muhtarı Veysal Güden ‘‘Biz Pile Türk halkı olarak karar vereceğiz. Dik duracağız. Beraber duracağız, bu yolda beraber yürüyeceğiz. Bizim duruşumuz bu.’’ dedi.