Muğla'da, üniversiteli Pınar Gültekin'i (27) boğduktan sonra varile koyup yakan tutuklu sanık Cemal Metin Avcı için karar verildi.

Katil Avcı için 'Canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı hakkında ise 'suç delilerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçunda 4 yıl hapis cezası verildi.

SKANDAL KARARA TEPKİ YAĞMIŞTI

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı'ya verilen 'haksız tahrik' indirimi, Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı.

Katil Cemal Metin Avcı için önce 'ağırlaştırılmış müebbet' verilmiş; sonra da mahkeme 'haksız tahrik' olduğuna karar vererek cezayı 23 yıla indirmişti.

Mahkeme, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar vermişti.

Bugün İzmir Adliyesi’ndeki istinaf mahkemesinde görülen duruşmada, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Cemal Metin Avcı’ya uğranan haksız tahrik indirimi kaldırılmış oldu.

BABA GÜLTEKİN: BU CANİ TÜM AİLEYİ BİTİRDİ

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı ile tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Pınar Gültekin'in babası Sıddık Gültekin, annesi Şefika Gültekin, taraf avukatları ile temsilciler salonda hazır bulundu.

Müşteki avukatları, sanıklara indirim uygulanmadan en ağır ceza verilerek emsal olması talebinde bulundu.

Avukatların ifadesi sırasında, maktul Pınar Gültekin’in annesi kendisini psikolojik olarak iyi hissetmediğini söyleyerek duruşma salonundan ayrıldı.

Baba Sıddık Gültekin, kızının tasarlanarak canavarca hisle diri diri yakılarak öldürüldüğünü belirterek, "Bu cani tüm aileyi bitirdi. Yerel mahkeme, adli tıpın verdiği raporu kayda almıyor. Bir canavarın söylediği sözlere inandı yerel mahkeme. En ağır ceza neyse onu talep ediyoruz. Sizden tek ricam adalet istiyorum" dedi.

'İLK MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARI BİR HUKUK GARABETİDİR'

Duruşmada söz alan Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, ilk mahkemenin gerekçeli kararında geçen, 'Avcı'nın, profesyonel sağlık personeli olmadığı gözetildiğinde, Gültekin'in boğazını ölümü gerçekleştirecek nitelikte kırık oluşmasına neden olacak kadar sıktıktan sonra henüz ölmemiş olduğunu bilemeyebileceği' ifadesini eleştirdi. 

Epözdemir, söz konusu gerekçeli kararı 'hukuk garabeti' olarak niteleyerek, "O zaman bundan sonra her diri diri yakılma olayında, 'Bu kişi profesyonel sağlık personeli değil' diyerek hafifletici hükümlere gidilsin, böyle bir hukuk anlayışı mümkün olamaz. Bu kanunlar sadece profesyonel sağlık çalışanları için değil, tüm vatandaşlar için geçerli" dedi.

Epözdemir, Cemal Metin Avcı'nın içerisinde ateş yanan varili salondan evin bahçesine tek başına taşıdığını iddia ettiğini, ancak adli tıp raporuna göre elinde yanık olmadığını belirterek, "Öldürüyor, varile koyuyor, odun koyup benzin döküp, yakıyor, üzerine beton döküyor ve 162 kiloluk varili tek başına arabaya yükleyip, götürüp nehre atıyor. Böyle bir şey mümkün değil, yanma sırasında kardeşi Mertcan Avcı'nın da olay yerinde olduğunu HTS kayıtlarından biliyoruz, dosyada da mevcut. Cemal'e yardım etmemiş olması mümkün değil. Güya abisine varili soruyor ve Cemal Metin Avcı da işletmesindeki bozuk kokoreçleri getirip yaktığını söylüyor. Gidip çöpe atmak yerine kokoreçleri işletmeye oldukça uzak bir noktadaki bağ evinde yaktıklarına inanmamızı bekliyorlar. Ne bu, ayin mi? Kokoreç yakma ayini mi?" ifadelerini kullandı.

Epözdemir, hem Cemal Metin Avcı hem de kardeşi Mertcan Avcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

KATİL AVCI'DAN PİŞKİN SAVUNMA

Tutuklu sanık Cemal Metin Avcı, olayı planlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek yapmadığını savunarak, "Yaktığım sırada canlı değildi, boğdum ve öldürdüm, cinnet denilen şey de hayatın bir gerçeği. Keşke olmasaydı. Eşimi ve işimi kaybettim. Yaşadıklarımı nasıl şikayet edeyim, Muğla küçücük yer, olanlar duyulsa insan içine nasıl çıkarım, Allah rahmet eylesin, çok pişmanım ama olan oldu. Olan bana oldu, rezil oldum, hayatım bitti. Canavarım gibi söyleniyor, kriminal tip değilim, sabıka kaydım yok. Yoğun tehdit aldım. Bana kimse yardım etmedi" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı, sanığın savunması sırasında, "Karşı tarafa sataşma hakkı verecek şekilde savunma yapma" uyarısında bulundu.

Sanık avukatları, müvekkillerinin eylemi planlamadığını, ani gelişen bir olay olduğunu ve lehine olan kanun hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

BERAATİNİ İSTEDİ

Tutuksuz sanık Mertcan Avcı, hakkındaki suçlamayı reddederek, "Cinayetin gerçekleştiği bağ evi sürekli gittiğim, uğradığım bir yer. Abimin çağırması üzerine olay yerine gittim. Olaydan haberim yoktu. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

'DAHA ÖNCE YANIK CESET KOKUSU MU DUYDUM Kİ KOKOREÇLE AYIRT EDEBİLEYİM?'

SEGBİS aracılığıyla savunması alınan diğer sanık Mertcan Avcı ise olay tarihine dek 7 senedir İzmir'de öğrenci olduğunu ve Muğla'ya pandemi dolayısıyla gittiğini öne sürerek, "Abimin Pınar'la ilişkisinin olduğunu bile bilmiyordum. Bağ evi atık bir yer değil, sürekli gittiğimiz, özellikle benim haftada 3-4 kere gittiğim, bahçesinde arkadaşlarımla oturduğum bir yer. Benim cinayet olayından hiçbir şekilde haberim yoktu. Daha önce de o varilde çöp yakıldığı çok oldu. O yüzden varili görünce hiçbir şeyden şüphelenmedim. Ben daha önce yanık ceset kokusu mu duydum ki; kokoreçle ayırt edebileyim? 'Abim acaba ceset mi yakıyor, diye varilin içine mi bakacağım? Benim hiçbir şeyden haberim yoktu, beraatimi talep ediyorum" iddialarında bulundu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından kararını açıkladı.

Heyet, sanık Cemal Metin Avcı’ya yerel mahkemece verilen haksız tahrik kararını kaldırarak "Tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine karar verdi.

EPÖZDEMİR: GEÇ DE OLSA ADALET TECELLİ ETTİ

Kararın ardından adliye önünde açıklamalarda bulunan Gültekin Ailesi avukatı Rezan Epözdemir, "Geç de olsa adalet tecelli etti. Haksız tahrik indirimi kaldırıldı. Müvekkillerin kızını diri diri yakan bu cani ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı" ifadelerini kullandı.