Portekiz polisi, Atlantik Okyanusu’nda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda bir teknede bulunan dört Güney Amerikalı mürettebatın yakalandığını açıkladı. Şüphelilerden ikisinin Ekvador, birinin Venezuela ve birinin Kolombiya vatandaşı olduğu, Azor Adaları’nda çıkarıldıkları mahkemece tutuklu yargılanmalarına karar verildiği bildirildi.

Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi Başkanı Vítor Ananias, mürettebatın farklı uyruklara sahip olmasının örgütün uluslararası bir yapıya sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Lizbon merkezli Deniz Analiz ve Operasyon Merkezi (MAOC), kısa süre önce bir suç örgütünün Avrupa’ya kokain taşımak amacıyla denizaltı göndermeye hazırlandığına dair istihbarat aldıklarını duyurdu. Bu bilgi üzerine Portekiz donanmasına ait bir gemi, Lizbon’un yaklaşık 1.000 deniz mili (1.852 kilometre) açığında tekneyi tespit etti. Operasyona İngiltere Ulusal Suç Dairesi (NCA) ve ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) de destek verdi.

Portekiz donanması, kötü hava koşulları ve teknenin kırılgan yapısı nedeniyle geminin limana çekilemediğini, bu yüzden açık denizde battığını açıkladı.

Ananias, teknedeki şartların son derece zor olduğunu belirterek, “Sıcaklık, yakıt buharı ve yüksek dalgalarla geçen günler son derece tehlikelidir. 15-20 gün sonra tek isteğiniz oradan kurtulmaktır.” dedi.

Portekiz polisi, son yıllarda benzer yarı batık teknelerin sayısında artış gözlendiğini bildirdi. Mart ayında da 6,5 ton kokain taşıyan bir başka denizaltı, Lizbon’un 1.200 deniz mili açığında ele geçirilmişti.

Öte yandan, ABD yönetiminin Karayipler’de uyuşturucu kaçakçılığına karşı yürüttüğü askeri operasyonları artırdığı, geçen hafta düzenlenen bir hava saldırısında üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu saldırılar, uluslararası hukuk açısından tartışmalara ve Latin Amerika ülkelerinin tepkisine yol açtı.