(24.08.2023...MHA...) 

RESİM ÇİZMEYE KAÇ YAŞINDA BAŞLADINI
Z ?
Çok küçük yaşlarda boya kitabında boyanması belirtilen renklerin karşı sayfasına yaşıtlarımın yaptığı gibi aynı renkleri boyamak yerine kontrast rengini boyadığımda resme karşı farklı bir bakış açım olduğunu anlamıştım. Bu şekilde oluşturduğum kontrast görüntü hoşuma giderdi. İlkokul döneminde ebru, seramik, karışık tekniklerde çeşitli çalışmalar yapardık. Özellikle rengarenk ebru resimler yapmaktan çok hoşlanırdım. Boya ve renklere çocukluğumdan itibaren ilgim vardı. Kendi odam benim özgür alanımdı, annem odamdaki dolapları ve duvarları çizip boyamama izin verirdi. Kıyafetlerimi, telefonlarımı, ayakkabılarımı, saçlarımı birçok şeyi rengarenk boyamaya devam ettim. Bu sırada tabii kağıt üstüne de çeşitli çizimler, resimler yapıyordum. Lise yıllarımda babam herkese hediye edeceği özel üretim bir şarap için etiket tasarlamamı istemişti. Önceden planlamadan, o anda akışa bırakarak bir çizim yaptığımda, stilize üzümler, şarap taşıyan kediler gibi çizimlerin olduğu bir etiket çıktı ortaya. Bu şarapları hediye alan istisnasız herkesin şişeleri atmaya kıyamayıp evlerinde görecekleri bir şekilde kullandıklarını duyduğumda; ayrıca bu etiketler basılırken bir Güzel Sanatlar hocasının görüp bana mutlaka sanat okusun diye haber yollamasıyla bu yolda ilerlemem gerektiğini anladım.

BUGÜNE KADAR KAÇ SERGİ AÇTINIZ ?

KAÇI YURT İÇİ KAÇI YURT DIŞI BİZE ANLATIR MISINIZ ?
Bugüne kadar 20si yurt dışında, 36sı yurt içinde olmak üzere; 50 karma sergiye katıldım, 6 kişisel sergi gerçekleştirdim. Bir gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de bir sergide yer almayı çok isterim


l2
 

RESİM ÇİZERKEN NELERDEN İLHAM ALIYORSUNUZ ?
Resim çizerken her zaman hayatın kendisinden ilham alıyorum. Bu soyut bir düşünce üzerine veya bir imgelem üzerine de gelişebiliyor. Resimlerimi o dönem düşündüğüm konular üzerine belli seriler olarak çalışırım. Bu seriler benim düşünsel akışlarımla ortaya çıktığı için tabii ki birbiriyle bağlantılı oluyor. İlk başlarda insan ve toplumla ilişkisi, daha sonra doğa ve şehir ile ilişkisi üzerinden çeşitli kavramları ele aldığım resim serilerim oldu. Bunlardan sonra daha soyut düşüncelerle aşk ve bir olma konularını işleyen seriler gerçekleştirdim. Şu anda ise Murat Revonun adıma ithaf ettiği ‘Ah Meri’ isimli kitabından şiirleri resmediyorum. İlgili olduğumuz konular ve temalar birbiriyle örtüştüğü için resimlerimi düşünsel olarak tamamlayarak görsel dünyam ile çok iyi bir şekilde birleşiyorlar. Benim için çok güzel ve anlamlı bir ilham kaynağı oluyor; resim serilerimde son ilgilendiğim konular olan aşk ve bir olma kavramlarını da çok iyi anlatıyorlar.

Web sitemde bu düşünsel süreçlerle oluşan resim serileri ve metinleri bulunuyor. Buna ek olarak şu anda hala üzerinde çalıştığım bir proje olan Youtube kanalımda bu serileri anlattığım videolar yayınlıyorum ve tüm resimleri detaylarıyla sunuyorum. Bu proje tamamlanmak üzere ve Youtube üzerinde açılmış ilk online retrospektif sergi olma özelliğini taşıyor.


l4
 

RESİMLERİNİZDE NE TÜR TEMALAR KULLANIYORSUNUZ ?
Her zaman insanın bilinci ve algısı ile ilgilenmişimdir. İnsanın algısının hayatını şekillendirdiğini düşünüyorum. Bu yüzden insanın toplumla, yaşadığı şehirle, doğayla, dünyayla ilişkisini inceleyerek resimler yaptım. Daha sonra insanın içinde bulunduğu dış dünyaya bakmak yerine içine odaklandığında bulabileceği bambaşka bir dünya algısı olduğunu keşfettim. Bunun üzerine ‘Gerçek Aşkın Kainatı’ ve Bir isimli resim’ serilerim ortaya çıktı. Sonrasında aşk ve bir olma duygularıyla yazılmış Murat Revonun Ah Meri’ kitabından şiirleri resmetmeye başladım.

RESİMLERİNİZDE EN ÇOK NE TÜR ÇİZİMLER YAPMAKTAN HOŞLANIYORSUNUZ ?
Önceden zihnimde tasarladığım genel bir plan olsa da resim tam olarak tuval üstünde canlanıyor. Her şeyi önceden planlayarak resmetmek yerine o an akışa bırakarak öncelikle resmi çiziyorum ve sonrasında boyuyorum. Serbest bir şekilde çizdiğim resimleri yapmak hoşuma gidiyor. Yaptığım çizimler sembolik olarak bazı düşünceleri, duyguları, kavramları anlatıyor.

l3

YURT DIŞINDA HANGİ FESTİVALLERDE BULUNDUNUZ ?
Sofya
da düzenlenen BIWC Festivalinde Tasarım kategorisinde altın madalya ve Saint Petersburg Birinci Uluslararası Ex Libris Yarışmasında birincilik ödülü aldım. Çinde Guangzhou 1. Uluslararası Mini Baskı Bienalinde, Londra Kitap Fuarında, Halkımın Mitleri ve Efsaneleriisimli Bulgaristan Stara Zagora Müzesinde gerçekleşen Balkan Quadrennialinde yer aldım.

SON OLARAK BİZE KENDİNİZDEN VE HOBİLERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ ?
1988’de İstanbul’da doğdum. 2007’de bitirdiğim Notre Dame de Sion Fransız Lisesinden sonra, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım bölümünde tam başarı burslu okuyarak bu bölümden 2013'te birincilikle ve yüksek onur derecesiyle mezun oldum. 2011-2012 yıllarında Study Abroad programıyla University of the Arts, Central Saint Martins BA Fine Art bölümüne kabul edilerek eğitimimin bir kısmını Londra’da sürdürdüm. Daha önceki yıllarda Avrupa’nın çeşitli kentlerinde sanat araştırmalarında bulundum ve Londra’da gerçekleştirdiğim sanat araştırmalarından sonra ilk atölyemi 2012de İstanbul'da Galata Kuledibi'nde kurdum. 2009'dan beri yurt içi ve yurt dışında birçok sergide yer aldım. İlki 2015'te olmak üzere birçok kişisel sergi gerçekleştirdim. Sofyada düzenlenen BIWC 2014 Tasarım kategorisinde altın madalya ve Saint Petersburg Birinci Uluslararası Ex Libris Yarışmasında birincilik ödülüm bulunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli kurumların sergileri, yayınları ve koleksiyonlarında yer alıyorum. Çalışmalarımı İstanbul'da Bomonti Şişlideki atölyemde sürdürüyorum.

Resimlerimde ilgilendiğim konuların üzerine araştırma yapmaktan ve okumaktan hoşlanırım. Seyahat ederek veya seyahat programları izleyerek yeni ülkeler ve kültürler görmeyi severim. Doğayı izlemekten keyif alırım, şehir içinde bile yaşasam gökyüzünü görebileceğim yerleri tercih ederim ve mümkün olduğu zamanlarda vaktimi doğa içinde geçiririm. Yine de İstanbul’un özellikle Tarihi Yarımada manzarası beni hep büyülemiştir. Atölyelerimi bu manzarayı görebileceğim konumlarda seçtim ve resimlerimde İstanbul oldukça çok yer aldı.