Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Türkiye'deki 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Kıbrıs meselesinde nisan ayında önemli gelişmelerin yaşanabileceğine işaret etti.

Avrupa Konseyi toplantılarının marjında basın mensuplarına konuşan Kıbrıslı Rum lider, kulislerde uzun zamandır ele alınan bir olasılığı gündeme taşıdı.

Hristodulidis, Türkiye’deki yerel seçimler sonrasında Kıbrıs meselesinde önemli gelişmelerin yaşanabileceği umudunu dile getirdi. Hristodulidis, bu öngörüsünü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile son teması sonrasında kamuoyu ile paylaştı. 

'BAZI GELİŞMELER YAŞANACAK'

Kıbrıs Haber Ajansı'nda (KHA) yer alan ilgili habere göre, Cumhurbaşkanı Hristodulidis, 20 Mart Cuma sabahı Avrupa Konseyi'ne gelişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Rum lider, BM Genel Sekreteri Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek, müzakerelerin nisan ayında yeniden başlamasına ne kadar yakın olunduğunu göstermeye yardımcı olacak gelişmelerin gündeme geleceği umudunu dile getirdi.

Hristodulidis, "Zorlukların, sorunların, meydan okumaların farkındayız ama aynı zamanda sonraki adımları, somut sonraki adımları da görüştük ve umuyorum ki yakında, nisan ayında Crans-Montana'da kesintiye uğrayan görüşmelere kaldığı yerden devam etmeye ne kadar yakın olduğumuza dair bazı gelişmeler yaşanacak" diye konuştu.

AVRUPA ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRGESİNDE 'TÜRKİYE' AYRINTISI

Hristodulidis, Almanya'nın Avrupa Zirvesi sonuç bildirgesine Avrupa Birliği (AB) - Türkiye ilişkileriyle ilgili bir paragraf eklenmesi önerisinin ardından başlayan süreçte yaşananlara da değindi. Teknik düzeyde istişarelerin devam ettiğini belirten Rum Lider, "Bu görüşmeler bugün de devam edecek ve olumlu bir sonuç çıkacağını umuyoruz" dedi.

Hristodulidis ayrıca, Gazze için bir deniz koridoruna yönelik Kıbrıs girişimine Avrupa Konseyi sonuç bildirgesinde atıfta bulunulmasından memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

KIBRIS'TA KARAMSAR TABLO

Rum Yönetimi Başkanı’nın Türkiye'deki yerel seçim sürecinin sonuna dikkat çektiği süreçte Kıbrıs'ta Kıbrıs meselesi ile ilgili karamsar bir tablo söz konusu. 

Guterres, geçtiğimiz aylarda Kıbrıs meselesi için altı aylık bir süre için yeni bir kişisel temsilci belirleyerek adaya göndermişti. BM'li diplomatın bugüne dek adada ve garantör ülkenin başkentlerinde gerçekleştirdiği temaslar Kıbrıs meselesi ile ilgili iyimser bir tablonun ortaya çıkmasına yardımcı olmadı. Yunanistan-Kıbrıs Rum tarafı ikilisi müzakerelerin BM kıstasları çerçevesinde Crans Montana'da kaldığı yerden devam etmesini talep ederken, Kıbrıs Türk liderliği ile Ankara iki devletli çözümdeki ısrarını sürdürüyor. BM'nin girişimleri bugüne dek bu iki pozisyon arasındaki uçurumun kapanmasına yol açmadı. 

KULİS BİLGİLERİ DE TEYİT EDİYOR

Kıbrıs'taki karamsar tabloya rağmen diplomatik kulisler son dönemde Kıbrıs meselesi ile ilgili olarak oldukça hareketli. Kıbrıslı ve yabancı diplomatlarla uzmanlar, Hristodulidis'in "31 Mart seçimleri sonrası Kıbrıs'ta hareketlilik yaşanabilir" görüşünü paylaşıyor.

Bu öngörü temelinde son dönemde diplomat ve uzmanlar perde arkasında federasyon ile konfederasyon arasında konumlanan teori ve formülleri irdelemeye başlamış durumda. Bu yöndeki bilgiler de yakın dönemde Kıbrıs basınına yansımaya başladı.  

CRANS MONTANA'DA NELER YAŞANMIŞTI?

Crans Montana 2017 Kıbrıs görüşmeleri, Kıbrıs sorununun çözümü için bir dönüm noktası olmayı amaçlayan ancak sonuçsuz kalan bir müzakere süreciydi.

Görüşmeler, Birleşmiş Milletler gözetiminde Temmuz 2017'de İsviçre'nin Crans Montana kasabasında gerçekleşti. Görüşmelere Kıbrıs Rum ve Türk tarafları ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık katıldı. Crans Montana'da taraflar, yönetim ve güvenlik konularında anlaşmazlıklar yaşadı ve uzlaşmaya varamadı.

Görüşmeler, Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir fırsat olarak görülmesine rağmen, tarafların farklı yaklaşımları nedeniyle sonuçsuz kaldı ve Kıbrıs meselesi çözümsüz kaldı. Müzakerelerin neticesiz kalmasından sonra Ankara gündeme iki devletli çözümü taşıdı.