Rum yönetiminin, bugün yapılacak üçlü görüşmede Kıbrıs sorununun özünün ele alınmasını istediği belirtildi. Fileleftheros’un haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile yapılacak toplantıya bu hedefle katılacak.

Gazete, liderlerin Holguin’in katılımıyla 6 yıl sonra ilk kez bir araya geleceğini hatırlatarak, benzer düzeydeki son görüşmenin 2019’da Anastasiadis ve Akıncı arasında gerçekleştiğini yazdı.

Ayrıca, AB’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Johannes Hahn’ın adada bulunmasının da tesadüf olmadığı, sürece yönelik çabalarla bağlantılı olduğu ifade edildi. Hristodulidis’in, Erhürman ile görüşmeden önce Hahn’la bir araya geleceği; Hahn’ın ise Holguin ve Erhürman’la yapacağı temaslarda karşılıklı fayda sağlayacak koşulların oluşturulmasına katkı koymasının beklendiği kaydedildi.

Rum Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbiotis, AB’nin sürece dahil olmasının Hristodulidis’in uzun süredir hedeflediği bir adım olduğunu belirterek, Hahn’ın ziyaretinin yeni diplomatik imkanlar yarattığını söyledi. Letimbiotis, Hristodulidis’in bugünkü görüşmede Kıbrıs sorununun özünün tartışılmasını ve müzakerelerin yeniden başlamasına uygun bir zemin oluşturulmasını vurgulayacağını dile getirdi.

Hristodulidis’in ayrıca en kısa sürede çok taraflı konferans yapılmasını istediği aktarıldı. Letimbiotis, Rum tarafının ön koşulları kabul etmeyeceğini ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun çerçevenin korunmasının öncelik olduğunu ifade etti.

Sözcü, tüm tarafların samimi diyaloğa, argümanların karşılaştırılmasına ve uluslararası hukuk ile AB ilkelerine uyuma odaklanması gerektiğini de belirtti.

MÜZAKERECİLER ÖN HAZIRLIK YAPTI

Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ ile Rum Müzakereci Menelaos Menelau’nun dün bir araya gelerek konuları değerlendirdiği aktarıldı. Görüşmede Holguin’in de yer aldığı, tarafların bugünkü liderler toplantısı için ön hazırlık yaptığı ifade edildi.