Rum Yönetimi, basına yansıyan açıklamalara göre, bir Türk uçağının Yeri ve Denya bölgelerinde ara bölge üzerinden uçarak fotoğraf çektiği ve keşif faaliyetlerinde bulunduğu gerekçesiyle BM nezdinde girişimde bulunduğunu duyurdu. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Türk uçağının ara bölgede keşif yapmasını yasa dışı olarak nitelendirerek, özellikle BM ve AB'ye yönelik girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, bu konuda iki ayrı "vaka" olduğunu ve uçağın çarşamba günü Yeri bölgesinde, perşembe günü ise Denya bölgesinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Bu iki vakayı da RMMO Komutanı Dimokritos Zervakis ile yaptıkları rutin görüşmede ele aldıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart'ın bakanlığa davet edilerek girişimde bulunulduğunu belirten Kombos, Stewart'ın araştırmasını yapmasının ardından ilgili taraflar nezdinde gerekli adımların atılmasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, Rum yönetimi ara bölge boyunca meydana gelen durumların BM Genel Sekreteri raporlarına resmen kaydedilmesini beklediğini dile getirdi.

Rum Haber Ajansı KİPE'nin BM Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique'den aldığı bilgilere göre, BM ile iletişim halinde olduklarını ve vakayı araştırdıklarını belirtti. Gazetelerden Alithia, "Denya Nedeniyle Faaliyetler AB'ye ve BM'ye... Lefkoşa'dan Türk Hava Kuvvetlerinin Yasadışı Uçuşları Sebebiyle Tepki" başlığıyla haber verdi. Haravgi gazetesi ise "Türk Uçağının Uçuşuyla İlgili Girişim" başlığını kullandı.

Rum Dışişleri Bakanı Kombos'un, 22 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşecek AB Dış Konular Konseyi toplantısına katılmak üzere yarın Brüksel'e gideceği de gazetelerde yer aldı.