Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Başbakanlık bütçesinin görüşüldüğü Cumhuriyet Meclisi'nde kürsüden konuştu. 

Şahiner, “özellikle medyada, kamuoyunda Başbakanlık’ın eleştirilerin odağı haline geldiğini” belirterek, yanlış adımların faturasının Kıbrıs Türk halkına çıktığını kaydetti.

Kıb-Tek’te yaşananlara değinen Şahiner, kısa süre içerisinde karanlıkta kalınacağına yönelik iddialar olduğunu söyledi. Alım garantisi olmayacak dendiğini ancak eskisini aratan bir durumda olunduğunu dile getiren Şahiner, Kalecik-3 sözleşmesine dair eleştirilerde bulundu. Şahiner, Aksa’ya ödenecek kira bedeliyle kuruma yatırım yapılabileceğini dile getirdi.

“5 yıl içerisinde kablo gelmezse, Aksa sözleşmesi feshdilecek” denildiğini ifade eden Şahiner, Kalecik-3 sözleşmesiyle, 5 yıl sonra kablo gelmese de Aksa’nın aynı yöntemle fahiş fiyata fuel oil ile elektrik üretip, Kıb-Tek’e satacağını ve Kıbrıs Türk halkının bunu ödemek zorunda kalacağını söyledi.

Şahiner, sözleşmede fesih ile ilgili bir şey olmadığını kaydetti.

“Sözleşmeyle ihaleye konu olabilecek bir başlığın ilgili şirkete peşkeş de çekildiğini” ifade eden Şahiner, sözleşmeyle enerji maliyetlerinin iki katına çıkabileceğini kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ise yerinden söz alarak, bir sözleşme olduğunu ancak bu endişeleri ortadan kaldıranın TC ile KKTC arasında mutabakat zaptı olduğunu belirtti.

Devlette dijitalleşmeyle ilgili çalışmaların istenilen hızda gitmediğini ifade eden Şahiner, e-devlet ile ilgili yasa geçerken, kadroların doldurulmasının önemli olduğunu söyledi. Liman İşçileri Şirketiyle ilgili  Bakanlar Kurulu kararı çıkartıldığına işaret eden Şahiner, devletin başının ağrıtılacağı bir karar alındığını kaydetti.

İstatistik Kurumu’nun açıkladığı hayat pahalılığı oranlarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Şahiner, kurumun önemine dikkat çekti. Şahiner, Meclis’in yasama faaliyetlerinin etkin yapılabilmesi için Merkezi Mevzuat Dairesi’nin güçlü bir kadroya sahip olması gerektiğini de belirtti.