14 Mayıs'ta gerçekleşen seçimlerde ATA İttifakının cumhurbaşkanı olarak yarışan Sinan Oğan, ikinci tura dair tutumunu açıklamak üzere Ankara'daki bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Oğan, açıklamasında "Seçimlerin ikinci tura kalmasını sağlamakla beraber ikinci turun ana gündemini de belirleme yetisine sahip olduk. İkinci tura kalan adayların bizim söylemlerimize sarılmalarını sağladık" ifadelerini kullandı.

Sığınmacılar ve kaçaklar konusunda, deprem konusunda, ekonomik sorunlar konusunda ve "terör eylemlerine yönelik istikararlı mücadelenin sürdürülmesi" konusunda adımlar atılması gerektiğini söyleyen Oğan, "Yeni geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde istikrarın temelinde parlamento ve cumhurbaşkanlığının aynı ittifak yönetiminde olması önem arzetmektedir" dedi. Oğan, şöyle devam etti:

"Millet İttifakı ise 20 yıldır iktidarda olan Cumhur İttifakı karşısında yeterli başarıyı gösterememiş, geleceğe dair tarafımızı ikna edecek bir perspektif sunamamış, her şeyden önemlisi parlamento çoğunluğunu sağlayamış ve istikrar faktörünü ıskalamıştır.

İkinci turda, seçimde nasıl bir tutum alınması gerektiği noktasında tabanımız, destekleyenlerimiz, ATA İttifakı bileşenleriyle müzakereler yaptık. Gerek ben gerekse ittifakımızın değerli genel başkanları ikinci tur seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük. Her iki görüşmede kamuoyunca bilinen önceliklerimizi müzakere ettik. Sonra tekrar konuyu ittifak bileşenleriyle müzakere ettik.

Burada herhangi bir pazarlık, angajman, taahhüt belirtmeksizin, herhangi bir talepte bulunmaksızın kırmızı çizgilerimizi ifade ettik. Görüşmelerimiz karşılıklı nezaket ve saygı çerçevesinde gerçekleşmiştir.

Bu müzakere ve istişareler ve tabandan gelen mesajlar neticesinde seçimlerin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğimizi beyan ediyorum."

ZAFER PARTİSİ TUTUMUNU YARIN SAAT 11.00'DE AÇIKLAYACAK

19 Mayıs'ta İstanbul'da Cumhur İttifakının cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan ile görüşen Oğan, "İki liderle de görüştük. Henüz bir karar vermedik. Kararımızı pazartesi günü açıklayacağız" demişti.

ATA İttifakı bileşeni Zafer Partisi ise ikinci turdaki tutumlarını açıklayacakları tarihi 23 Mayıs saat 11.00 olarak duyurdu.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bugün saat 14.00'te AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile görüşme gerçekleştirmişti.

ADALET PARTİSİ KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK AÇIKLAMIŞTI

Kemal Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapan ATA İttifakının bileşeni Adalet Partisinin genel başkanı Vecdet Öz ise "Biz yola çıkarken muhalefet ittifakı olarak çıktık. İktidarı desteklemek planımızda yoktu. ATA İttifakı resmen sona ermiştir. Sinan Oğan Bey de bir oy almıştır, dilediği şekilde hareket edebilir" demişti.

Ümit Özdağ da Halk TV'de katıldığı programda, "Kamuoyunun da bildiği gibi ATA İttifakı dağılmıştır" açıklamasında bulunmuştu.