Kuzey Kıbrıs’ta ‘‘İlk Kıbrıslı Türk Havacılar konferansı’’nın GAU yapılmasının kendileri için büyük önem taşıdığını söyleyen 
Feride Baykara her zaman böyle yeniliklere açık olduklarını ve her zaman böyle organizasyonlara okul yönetimi olarak destek olacaklarını söyledi.

WhatsApp Image 2023-12-10 at 11.55.44

GAU, Havacılık Yüksekokulu Direktörü Feride Baykara bölüm olarak günden güne gelişen havacılığı yakından takip ettiklerini ve etmeye de devam edeceklerini söyleyerek konuşmasının sonunda tum dünyadaki havacıların gunu kutlayarak tüm katılımcılara teşekkür etti.

WhatsApp Image 2023-12-10 at 11.55.49
GAU pilotaj bölüm başkanı Sayın Gönç
Girne Amerikan Üniversitesi olarak düzenlenin bu önemli etkinliğin birincil amacının Kıbrıs Türk Sivil Havacılık tarihine emek ve yön veren değerli konuşmacı ve misafirlerin onore edilerek, onlardan devir alınan bayrağın el birliği ile daha ileri taşınacağını söyledi.

WhatsApp Image 2023-12-10 at 11.55.50

Havacı yazar İzzet Derkan, sunumunda konferans ve seminerlerin önemine dikkat çekti. 5 Mart 2009 yılında GAU Milenyum Binası Senato Salonu’nda büyük bir organizasyon yaptıklarını ve bu büyük organizasyona birçok havayolu şirketinin, havacılık derneklerinin, pilotların ve kontrolörlerin katıldığının altını çizdi.

WhatsApp Image 2023-12-10 at 11.55.50 (1)

zzet Derkan son olarak tarihten ders çıkarılması gerektiğini söyleyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine atıfta bulunarak ‘’geçmişini bilmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur’’ diyerek sivil havacılığın kurucu müdürlerinden olan Turhan Güçlü’yü konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağırdı.

KKTC Sivil Havacılığının 2. Müdürü Turhan Güçlü Sivil Havacılığın Kuzey Kıbrıs’ta birçok zorluklarla mücadele edilerek kurulduğunu. Bunun da tüm teknik ekibin, sivil havacılık yönetiminin birlikte çalışarak başarıldığını söyledi. Ayrı eten Turhan Güçlü konuşmasına şöyle devam etti ‘‘Ercan Havalimanı’nın 3 Şubat 1975 açıldığını, Ercan Tavsiyeli Hava Sahasının ise 21 Mart 1977 de FIR yani hava sahamızı, A01/77 ikincil notamı ile ilan ettik.

Bunun yayımını Dışişleri Bakanlığı’na da bildirdik. Ercan Hava Trafik Hizmeti de o yıldan bu yıla sizlerin de katkılarıyla başarılı bir şekilde verilmeye devam etti’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı. Turhan Güçlü konuşma sonunda gün katkı koyan herkese teşekkür ederek tüm havacıların gününü kutladı.

Özcan Bundak görevi dolayısı ile konferansa katılamadı. Ancak mesai arkadaşları olan Rifat Yalınç ve Dinçer Çağın konferans salonunda hazır bulundular.

Yeni mezun ancak mesleklerine gönülden bağlı mühendisler olarak hava limanı teknik altyapısının oluşturulmasını büyük bir özgüven ve liyakat ile sağladıklarını anlattılar.

Sivil Havacılık Dairesinin ilk mühendisleri olarak gereksinilen alet ve teçhizatın kısıtlı olmasına karşın özverili çalışmaları ile neredeyse imkansızı nasıl başardıklarını anlattılar.

 İlk mühendisler, kendilerini İLK olmalarından dolayı ayrıca şanslı hissettiklerini aktararak Dünya Sivil Havacılık Gününü kutlamışlar ve bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür etmişlerdir.

Kaptan Mehmet Ertürk Çiçekçi sektöre girmeden önce boş zamanlarında havalimanının yakınına gelerek uçakların iniş ve kalkışlarını takip ettiğini söyledi.

Bekir Kasapoğlu, 2010 yılından beri ‘’Pegasus Ercan Base’’ deki görevine Ercan Base sorumlusu olarak devam etmektedir.

Kaptan Akay Yılmaz başta KTHY’da göreve başladığını ancak tavsiyesi sonrası başka bir havayolu şirketine geçtiğini söyledi. Kpt.Akay Yılmaz öğrencilerle sohbeti sırasında havacılıktaki iş fırsatlarına da değindi. 

KTHY’nın eski kabin amirlerinden Didem Gürsoy Savim ise, KTHY’nın öneminden bahsetti.

1975-2010 yılları içerisinde faal olan KTHY ile ülke adına büyük işler başarıldığını ve bu şirketin uluslararası alanda gerek ICAO, gerekse IATA tarafından tescilli olarak bilindiğini ve 2002 yılında da KTHY ‘’en güvenli havayolu’’ seçilerek bu başarının perçinlediğini sözlerine ekledi. Didem Gürsoy Savim, KTHY’da uzun yıllar görev yaptığını ve çok güzel anılarının olduğunu sözlerinin sonuna ekledi.

Didem Gürsoy Savim güne katkı koyanlara teşekkür ederek tüm dünyadaki havacıların gününü kutladı.

İlk yamaç pilotu Özgür Gökaşan filmin sonunda tüm dünyadaki havacıların gününü kutlayarak güne katkı koyan herkese de teşekkür etti.