Cumhuriyet Meclisi’nde Ombudsman’ın (Yüksek Yönetim Denetçisi) 22 Milyon 727 Bin 500 TL’lik bütçesi üzerine söz alan muhalefet milletvekilleri, kurumun “asli görevini yerine getirmediği” eleştirisinde bulundu.

CTP milletvekili Ürün Solyalı Genel Kurulda Ombudsman’ın 22 Milyon 727 Bin 500 TL’lik bütçesi üzerine söz aldı.

Solyalı, bağımsız denetim kurumlarını önemsediklerini, bunun için hem eleştiri hem de öneri ortaya koyduklarını ifade ederek, “Hiçbirimizin bu kurumun bağımsızlığını ve itibarını zedeleme amacı olamaz” dedi.

“Bu hükümet denetlenmeyi reddediyor, karartıyor” şeklinde konuşan Solyalı, bağımsız denetçilere bütçede ayrılan rakamları “çerez parası” diye niteledi.

Solyalı, Ombudsmana genel bütçeden yüzde 0,3, Sayıştaylığa yüzde 0,1, Mahkemelere yüzde 0,6, Din İşleri Başkanlığı’na ise yüzde 2’ye yakın pay ayrıldığını söyleyerek, “Hükümetin ilahi adalete hukuktan daha çok güvendiğine dair bir imaj var” şeklinde konuştu.

Ürün Solyalı, ilgili yasanın Ombudsmana büyük sorumluluk ve yetki verdiğini kaydederek, “İdarenin bu kadar hukuka aykırı işlem yaptığı bir dönemde Ombudsman bağır bağır bağırmıyor, raporları gözümüzün içine sokmuyor… Bunu yapmadığınızı üzülerek görüyoruz” dedi.

İnsan Hakları Platformu’nun raporlarına işaret eden Ürün Solyalı, “Bu raporlarda ifade özgürlüğüne, işkence yasağına, düşünce özgürlüğüne, LGBT+ ve çocuk haklarına aykırı hareket edildiğiyle ilgili tespitler var, bu ülkede ciddi yolsuzluk olduğuyla ilgili tespitler var. Ombudsman bunların peşine düşmek zorundadır” şeklinde konuştu.