Slovakya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonda BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart'ın yaptığı açıklama Rum basınında geniş yer buldu. Fileleftheros gazetesi, "Son Fırsattan Bahsetti - Colin Stewart Yunanistan ve Türkiye'deki Seçimlerin Hemen Ardından Kıbrıs Sorununda Hareketlilik Öngörüyor" başlıklı haberinde Stewart'ın sözlerine yer verdi.

Gazete, Stewart'ın açıklamasında Kıbrıs sorununun çözümü için başlatılacak yeni bir çabanın ne kadar kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çektiğini ve Yunanistan ile Türkiye'deki seçimlerin ardından yeni bir hareketlilik beklentisini dile getirdiğini belirtti. Stewart'ın "Bunun sadece önemli değil son fırsat da olabileceğini zannediyorum" şeklindeki ifadelerine yer veren gazete, Stewart'ın Kıbrıs'taki gelişmelerin devam şekline baktığında çok fazla fırsat olmayacağından endişe ettiğini vurguladığını aktardı.

Stewart'ın kamuoyu araştırmalarıyla adanın her iki tarafındaki insanların müzakere yoluyla bulunacak karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm istediklerini gösterdiğini ifade ettiği de haberde yer aldı. Stewart ayrıca Rum lider Nikos Hristodulidis ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin soruları yanıtladı. Stewart, sürecin ilerleyebilmesi için ellerinden geleni yapmak istediklerini ancak tarafların görüşlerinin birbirlerinden çok uzak olduğunu ve bir fırsat yakalamanın çözüme ulaşıldığı anlamına gelmeyeceğini ifade etti.