Bakan Taçoy, mesajında şu ifadelere yer verdi:‘‘Kıbrıs Türk Halkı’nın var oluş mücadelesinin taçlandırıldığı gün olan 20  Temmuz’un 49’uncu yıl dönümündeyiz.Hepimize kutlu olsun. 20 Temmuz 1974 tarihi sadece Kıbrıs Türkü için değil, bu Ada’da yaşayan herkes için değerlidir. 15 Temmuz 1974’te gerçekleşen Yunan Cuntası darbesinin devamı halinde Akdeniz’in bir kan gölüne döneceğini hepimiz iyi bilmekteyiz. Ve yine aynı şekilde, Faşist Cunta’nın darbe hareketinin sadece Türkleri yok etmeye yönelik olmadığını, kendileri gibi düşünmeyen tüm Rum, Maronit ya da başka milletlerden herkesi yok etmek hedefinde olduğunu da biliyoruz. Bunları biliyoruz ve 20 Temmuz’u bir o kadar daha coşkuylakarşılıyoruz.

Kıbrıs Türk Halkı tam 11 yıl Mücahit ruhu ile yok olmamak için direndi. Karşısında kendisinden kat kat kalabalık ve daha fazla silaha sahip
EOKA çetelerine karşı canı pahasına mücadele etti. Tek bir geri adım atmadı. Yeri geldi şehit oldu, yeri geldi kaçırıldı, katledildi, bir kuyuya atılıp kayıp oldu. Yeri geldi göç etti ama yine de pes etmedi. Çünkü Kıbrıs Türkü egemenliğin ve bağımsızlığın değerini Anadolu Halkı’nın Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği Kurtuluş
Savaşı’ndan öğrenmiş bir halktır. İstiklalin anlamını şehitlerinden öğrenmiş bir halktır. Bu nedenle asla geri adım atmadı. Direndi, savaştı ve kazandı.

Kıbrıs Türkü çok zor koşullarda direndi. Ama tüm zor koşullara rağmen asla umutsuzluğa kapılmadı. Çünkü yalnız olmadığını biliyordu. Çünkü biliyordu ki Anavatan’ı onun yok olmasına asla izin vermezdi. Mutlaka geleceklerdi.. Ve öyle de oldu.
Geldiler…

Bir sabah şafak vakti Kahraman Mehmetçik bir daha geri dönmemek üzere Kıbrıs’ın ata yadigarı topraklarına adımını attı. Tıpkı atalarının yüzyıllar önce yaptığı gibi, bu Ada’ya barışı ve huzuru getirdi. Yıllarca Birleşmiş Milletler’in adına “Barış Gücü” dediği askerlerinin gözleri önünde gerçekleşen soykırıma son vermiş oldu.
Bizler bu topraklarda sadece ve sadece Anavatanımıza, onun yiğit Anadolu halkına ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne güvenmekteyiz. Başka kimsenin gölgesine de ihtiyacımız yoktur. Bugün geldiğimiz noktaya ulaşmamıza canlarıyla katkı koyan tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun.

Bize düşen görev teslim aldığımız bu güzel vatanı daha da ileriye taşımak olmalıdır. 20 Temmuz’dan bugüne geçe 49 yılda elbette eksiklikler ya da hatalar olmuştur. Bunun öz eleştirisini doğru ve eksiksiz yaparak 50. yıla ulaşmalıyız. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı başta Türk Ulusu olmak üzere, tüm Kıbrıs’a kutlu olsun…’’