Türkiye’den kablo ile elektrik konusunda “Biz işin teknik tarafındayız” diyen TC-KKTC Enerji Komisyonu Üyesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Fahrioğlu, “5 yıl içinde çalışmalar tamamlanır mı?” sorusuna yanıtla kablonun üretilmesi ve serilmesi 1 yılda da olur" değerlendirmesini yaptı.

TC-KKTC Enerji Komisyonu Üyesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Fahrioğlu’na göre şebeke ve elektrik konusunda zor zamanlar geçiriyoruz.

BRT ekranlarında konuşan Murat Fahrioğlu, KIB-TEK şebekesinin özellikle bazı yerlerde oldukça kötü bir durumda olduğunu belirttiği konu hakkındaki değerlendirmesinde şöyle dedi;

“Protokole 1 yıl fizibilite süresi kondu. 3 yıl kablo çalışmaları dendi… Kablo kısmı 3 yıldan daha kısa süreye düşebilir. Kabloyu üreten, seren firmalar çok yoğun… 1-2 yıl randevusu var ama bu konuda daha çabuk çözümler de olabilir. Kısa sürede yapılacak şirketler bulunabilir. Bu şirketler arttı; 1 yılda da olabilir… 1 yılda bu kablo çekilir, serilir. Kendi şebekemizde ama biz 1 yılda ne yapabiliriz, bu konuşulacak bir şey…

Fizibiliteden sonra teknik şartname hazırlanır. Bunu yapan şirketler zaten uluslararası… Bunu en kısa zamanda yapacak şirketi bulmak lazım. Bu durum tabi Türkiye’de… Çünkü bir 3 yılımız kalmadı, elektrikte zor zamanlar yaşıyoruz.”