Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, dün Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Kıbrıslı Türkler ve AB - Kıbrıs’ın Yeniden Birleşmesine İlişkin Perspektifler” konulu panelde bir konuşma gerçekleştirdi.

CTP’den yapılan yazılı açıklamaya göre Toros, konuşmasında Kıbrıs barış tesisi sürecindeki çıkmazın daha fazla geç kalmadan aşılabilmesi için BM zeminine dönülmesinin şart olduğunu vurguladı. "Ortak yurtta" özlenen kalıcı barış ve gerçek demokrasi için birleşmenin ve bütünlüğü korumanın zaruri olduğunun da hiç unutulmaması gerektiğini belirten Toros, “Kıbrıs’ımız bölünemeyecek kadar küçük, içinde tüm toplumları barış içinde barındırabilecek kadar büyüktür!” ifadelerini kullandı.

fikri-toros---bruksel---1-1

Toros, “Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının paylaşımı sadece hukuki bir konu olarak ele alınmamalıdır. Bunun siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili boyutları da vardır. En büyük siyasi sorunun da Kıbrıs sorunu olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve parametrelerine, 11 Şubat 2014 tarihli ortak metne ve Crans-Montana itibarıyla varılan tüm yakınlaşmalara bağlı kalarak, siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon hedefiyle ve sonuç odaklı bir yaklaşımla resmi müzakerelere devam etmenin  her iki toplum liderinin "ortak yurda" dair esas ve acil olan sorumluluğu olduğunu vurgulayan Toros, BM zeminine dönülmesinin şart olduğunu belirtti.

fikri-toros---bruksel---3-

“Annan Planı sürecinden Crans-Montana’ya kadar yürütülen yoğun çabaların başarısızlıkla sonuçlanmasının başlıca sebeplerinden birinin, sorunun uluslararası boyutlarının hafife alınmış olmasıdır” diyen Toros, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünün bölgedeki deniz yetki alanlarına ilişkin sorunların da bütünlüklü bir şekilde çözümlenmesini mümkün kılacağını söyledi.

Karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık verilmesinin ve hak ihlalinin sonlandırılması olarak algılanması gerektiğini de söyleyen Toros, ” Karma evlilik çocukları, AB hukukuna ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarına göre vatandaşlık hakkına sahiptirler” dedi.