Fast food restoranlarının çocukları cezbedebilmek için kullandığı "oyuncaklı çocuk menüsü" taktiği hakkında uzmanlar kritik bir uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, çocuklara bedava oyuncakların cazibesine kapılmalarına izin verilirse, gelecekte kalp krizi riski ve ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.

Türkiye'de yetişkinlerde obezite oranının Avrupa'da ilk sırada olduğu ve çocuk obezitesinin her yıl yüzde 8 oranında arttığı belirtiliyor. Obezite Araştırma Komisyonu'ndaki uzmanlar, fast food tarzı beslenmenin çocuklardaki obezite salgınının artmasına neden olduğunu ifade etmişlerdi.

Uzmanlara göre, çocukları ödüllendirmek amacıyla sunulan hamburger, pizza, hotdog gibi fast food yiyecekler sağlık açısından cezaya dönüşüyor. Obezitenin yetişkinlik döneminde kalp krizi riski ve kanser gibi ölümcül hastalıkları beraberinde getirdiği belirtiliyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Ali Kağan Gökakın, aileleri, promosyon oyuncaklarının büyüsüne kapılan çocuklarına "hayır" demeleri konusunda uyararak, kararlarının çocuklarının sağlıklı bir yaşam sürmeleri veya sağlıksız bireyler olmaları arasında belirleyici olacağını vurguluyor. Ayrıca, birçok ebeveynin çocuklarını "aferin hediyesi" olarak fast food restoranlarına götürdüğüne dikkat çekerek, bu davranışın sağlıklarına ne kadar zarar verdiğinin bilincinde olsalar böyle davranmayacaklarını söylüyor.

Prof. Gökakın, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çocukların hazır gıdalardan uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Beslenme tarzındaki değişikliklerin ve fiziksel aktivitenin yetersizliğinin çocukluk çağı obezitesinin ana nedenleri olduğunu söyleyen Gökakın, özellikle fast food ürünlerini çocuklara ödül olarak vermeyi bırakmamız gerektiğini ve çocukları cips, salam, sosis gibi hazır gıdalardan uzak tutmamız gerektiğini vurguluyor.