ERGÜN YAHAT


Milli Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği ve Uluslararası Final Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen "Yeşil Okullar Projesi" ödül töreni, Acapulco Hotel'de yapıldı. Çevre bilincini artırmak ve doğayı korumaya yönelik farkındalığı yüksek nesiller yetiştirmeyi amaçlayan bu proje kapsamında, "Doğanın Savunucuları, Yeşil Kapı, e-Fidan ve Yeşil Okullar" kategorilerinde ödüller verildi. Tören öncesinde okullar, çevre konusundaki çalışmalarını sergileyen stantlar kurdu.

Prof. Dr. Şerife Gündüz:
Uluslararası Final Üniversitesi Çevre Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Yeşil Okullar Projesi Koordinatörü Gündüz, Eylül 2022'de çevreye duyarlı nesiller yetiştirme hedefiyle projeye başladıklarını belirtti. Gündüz, Kıbrıs’ın iklim krizinden en fazla etkilenecek beşinci ülke olduğunu hatırlatarak, proje kapsamında 51 okulda 50 binden fazla öğrenciye ulaşıldığını söyledi. Yeşil Bayrak Ödülü'ne layık görülen 19 okulun, projeye gönüllü destek veren 19 işletmeyle eşleştirildiğini ve bu iş birliğinin çevre bilincini artırmaya katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, toplanan 61 bin fidanın Orman Dairesi’nin belirlediği bölgelere dikileceğini de ekledi.

Deniz Mungan Sonuç:
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Mungan Sonuç, şirket olarak çevre ve sosyal sorumluluk projelerine verdikleri önemi vurguladı.

İçim Çağıner Kavuklu:
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Kavuklu, Yeşil Okullar Projesi’nin dernek için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Projenin devlet, üniversite, sivil toplum örgütleri ve özel sektörü bir araya getirmesi sebebiyle büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Cengiz Topel Uzun:
Milli Eğitim Bakanlığı Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Uzun, projeyi hayata geçirenleri tebrik ederek, projeyi ülkenin değerli kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla doğru bir şekilde yönlendirdiklerini belirtti. Uzun, adadaki en değerli şeyin toprak olduğunu ve çevreyi korumanın önemini vurguladı.

Gülşen Hocanın:
Mesleki Teknik Orta Öğretim Dairesi Müdürü Hocanın, projeye katılan öğretmen ve öğrencileri kutladı. Doğaya saygı göstermenin, ülkeye sahip çıkmanın ve çevre duyarlılığına sahip nesiller yetiştirmenin önemine değindi.

Prof. Dr. Hüseyin Yaratan:
Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Yaratan, projenin önemine vurgu yaparak, öğrencilerin projeye yoğun ilgisinin gelecek için umut yarattığını söyledi. Ayrıca, üniversitenin Çevre Uygulamaları ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Teşekkür Plaketleri

Törende, Yeşil Okullar ve e-Fidan projelerine katkı sağlayan belediyelere, kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, Yeşil Okullar Ödülleri jüri üyelerine ve projeye destek veren basın mensuplarına teşekkür plaketleri sunuldu.

Editör: Fatoş Dalcı