bir sen 1

(31.07.2023……MHA…..) DAÜ-BİR-SEN eş başkanı Buğu Sümer Cohar bugün DAÜ Rektörlüğü önünde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirdiler Cohar ’’Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde (DAÜ) çalışan emekçilerin hayat pahalılığı ödeneği, Üniversite Yönetim Kurulu (VYK) ve Rektörlük tarafından gasp edilmiştir.

Sendikalar, uzun bir süredir üniversitedeki başarısız yönetim ve sorunlarla ilgili defalarca açıklamalar yaparak çalışanları uyarmıştır. Ancak, üzülerek görülmüştür ki 3 yıl süren başarısız yönetimin faturası, DAÜ emekçilerine kesilmiştir. Bu nedenle, DAÜ çalışanları yasal hakları olan hayat pahalılığı ödeneklerini alamamışlardır.

Hayat pahalılığı ödeneği alamama nedenleri şunlardır:

Son 3 yılda üniversitenin gelirlerinin azaldığına dair öngörüleri dikkate almayarak, tedbirler alınmamış ve bu durum üniversitenin bütçe açığını büyütmüştür.

Rektörlük, gözünü çalışanların maaşlarına dikmiş ve çalışanların ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerini yatırmamıştır.

bir sen 2

DAÜ'yü yönetmeye çalışan Rektörlük, "ben yaparım olur" algısı ile hareket etmiştir.

Üniversitedeki yetkili kurulların durumu ise şu şekildedir:

Üniversite Yönetim Kurulu (VYK) ve Senato, sorumlulukları olmasına rağmen yaşanan başarısız sürece kayıtsız kalmış ve sadece izlemiştir.

Üniversitedeki durum daha da vahim hale gelmeden, ÜYK ve Senato, demokratik süreçleri çalıştırarak hemen şimdi kuruma sahip çıkmalıdır.

Siyasiler tarafından atanmış Üniversitenin en üst makamı olan VYK ise son 3 yılda tüm olumsuz gelişmelere rağmen sessiz kalmış ve göz yummuştur. Ayrıca, DAÜ çalışanlarını maaşları üzerinden kamuoyu önünde itibarsızlaştırarak çalışanların maaşlarına yönelik algı oluşturmuştur. 2023 yılı bütçe taslağındaki dev bütçe açığını sorgusuz sualsiz onaylaması, bugünlere gelinmesine çanak tutmuştur. Şimdi de DAÜ emekçilerinin hayat pahalılığı hakkını gasp etmiştir.

Bu nedenle DAÜ BİR-SEN sendikası, tüm kamuoyuna açık çağrı yaparak aşağıdaki talepleri hatırlatmak istemektedir:

Rektör Prof. Dr. Aykut Hocanın başarısızlığı, tüm çalışanlar tarafından görülmekte ve güven duyulmamaktadır. Eğer halen kurumu düşünüyorsa derhal istifa etmeli ve kurumun önünü açmalıdır.

VYK, ÜYK ve Senato, hemen şimdi kuruma sahip çıkmalı ve gerekli adımları derhal atmalıdır. Aksi halde, kötü gidişatın daha da üzücü sonuçlar yaratacağı hatırlatılmaktadır’’. Dedi.

Basın açıklamasının ardından VYK Başkanının kapısına ve DAÜ Rektörü kapısına siyah çelenk bıraktılar. (MHA)