Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü tarafından bugün "Enflasyonist Ortamda Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Finansal ve Ekonomik Gelişmeler" konulu panel gerçekleştirildi.

 Panele Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, Uluslararası Ekonomi Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ile Türkiye Ekonomi Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Önal da katılarak sunum gerçekleştirdi.

 Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü tarafından ekonomi ve finans paneli gerçekleştirildi. Enflasyonist Ortamda Türkiye ve KKTC’de Finansal ve Ekonomik Gelişmeler başlığı altında yapılan panel saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmaları yapıldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat Yorucu, konuşmasında, panelde artan faiz oranı ve ortaya çıkan fiyat istikrarsızlıklarında sorunlara ilişkin cevaplar bulmayı amaçlandığını kaydetti. Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik konusuna da değinileceğini aktaran Yorucu, panelin yararlı sonuçlar doğuracağına işaret etti. Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, panelin açılışında yaptığı konuşmada, yaşanan küresel kriz nedeniyle Türkiye ve KKTC ekonomisinin de olumsuz etkilendiğini ifade ederek, finans sektörünün ve reel ekonomiyi etkilediğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.

Uluslararası Ekonomi Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ile Türkiye Ekonomi Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, panelin ilk konuşmacısı olarak söz aldı. Enflasyonu belirleyen faktörlere değinen Uygur, enflasyona gecikmeden müdahale etmenin önemine vurgu yaptı. Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal da yüksek enflasyonun ekonomi sisteminin başına gelebilecek en kötü durum olduğuna vurgu yaparak, gelir dağılımında adaletsizliğe neden olduğunu, refah seviyesini düşürüp, işsizliği artırdığını, fiyatların daha da artacağını düşündürdüğünü ifade etti. Merkez Bankası Başkanı Rıfat Günay da panelde yaptığı konuşmada, enflasyon sarmalına değinerek euroya geçme söylemlerini değerlendirdi. "Başka ülkenin parasını kullanıyorsanız para politikasında belirleyici olamazsınız" ifadelerini kullanan Günay, para politikası uygulanamadığı durumlarda maliye politikası uygulanması gerektiğini anlattı.

AMCAOĞLU: ENERJİ SORUNUNU ÇÖZMELİYİZI M G 20240514 W A0005

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, 2020 yılı mart ayında pandemiyle yüzleşildiğini hatırlatarak, ülkede yeteri kadar üretim yapılmadığının gözler önüne serildiğini anlattı. Süreç içinde hükümetin işsizlik oranını aşağı çektiğine vurgu yapan Amcaoğlu, alım gücünü korumanın da en büyük hedeflerden biri olduğunu söyledi. Yüksek enflasyonist ortamlarda gıda fiyatlarının düşürülmesinin önemine değinen Bakan Amcaoğlu, yapılacak artışla da asgari ücretin % 92 oranında artacağını ifade etti. Yasal mevzuatlarda yapılan güncellemelere de değinen Amcaoğlu, organize sanayi bölgelerinin de revize edildiğini, hal yasasının da hayata geçtiğini ifade etti. Amcaoğlu, "tek ihtiyacımız enerji, enerjiyle ilgili sorunumuzu çözmeliyiz, enerji sorununu çözmeden ne turizm ne sanayi ne de günlük hayattan bahsedemeyeceğiz, ya da çok zor olacak" dedi. Panel soru cevap kısmının ardından sona erdi.

Editör: Aynur DIRAĞAN