Yapılan araştırmaya göre uzmanlar ebeveynleri, çocukların dikkatini cihazlarla dağıtmanın ve ekran başında daha fazla zaman geçirmenin onların daha az kelime öğrenmesine yol açabileceği konusunda uyarıldı.

Araştırma kapsamında 200’den fazla Avustralyalı aile, iki buçuk yıl boyunca, küçük çocuklarına aile evinde günde 16 saat ses kaydedebilecek bir cihaz takılarak izlendi.

Telethon Çocuk Enstitüsü ekibi tarafından 7.000 saatlik ses kaydı incelediğinde, çalışmadaki küçük çocukların günde ortalama üç saat ekran başında kaldıklarını ve öğrenme kaybının hızla arttığı bulundu.

-KELİME SAYISINDA AZALMA

Avustralyalı araştırmacıların bulgularına göre, ortalama üç yaşındaki bir çocuk, modern ekran kullanımı sayesinde her gün ebeveynleriyle yüzlerce konuşma fırsatını kaçırıyor olabilir.

Üst düzey araştırma memuru Dr. Mary Brushe, “Üç yaşındaki çocukların ekran başında geçirdikleri bir dakika boyunca yetişkinlerden yedi kelime daha az duyduklarını, kendilerinin ise beş kelime daha az konuştuklarını ve her gün biraz daha az sohbete girdiklerini gösterdik.” dedi.

-DSÖ BİR SAAT SINIRI ÖNERİYOR

Dünya Sağlık Örgütü, üç yaşındaki çocuklar için ekran süresinin günde bir saatle sınırlandırılmasını öneriyor. Avustralya’da yönergeler, iki yaşın altındaki çocuklara ekran başında kalma süresinin yasaklanmasını, ardından beş yaşına gelene kadar bu sürenin günde bir saatle sınırlandırılmasını tavsiye ediyor.

Uzmanlar, “Çocuklar aktif olduğunda, ayağa kalktıklarında ve dünyayla ilgilendiklerinde, onlarla ne kadar çok konuşursak, o kadar hızlı öğrenirler ve hayattaki tüm zor şeylerle o kadar iyi başa çıkarlar.” diyor.